DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt az aggasztó demográfiai helyzetről is szó esett egy hozzászólásban. Azt azért tudomásul kell venni, hogy ma Magyarországon egyszerre van jelen egy nyugat-európai típusú demográfiai helyzet, valamint egy ázsiai és afrikai típusú demográfiai szituáció. A fejlett nyugat-európai országokban mindenütt a népességfogyás jellemző, pedig ott sokkal jobb gazdasági és szociális körülmények között élő országok vannak, és bizonyos lakosságtípusban szintén népességfogyás figyelhető meg. Azt hiszem, egy demográfiai helyzet értékelésére sokkal több időt kellene szánni, mint egy ilyen családpolitikai vitanap néhány perces hozzászólása.
Én elsősorban Selmeczi Gabriellával szeretnék néhány kérdésben vitába szállni. Itt említette a hatodik hónaptól adandó fizetett szabadságot a terhes nőknek. Ha ma megnézzük a terhesek arányát, akkor a terhesek nagyon jelentős százaléka úgynevezett veszélyeztetett terhesként nem dolgozza végig munkaidejét. Ezek aránya megközelíti a terhesek majdnem 40 százalékát helyenként, tehát ez a rendszer, ha más formában is, de működik.
A karrierépítéssel kapcsolatosan a terhes nőknél azt figyelhetjük meg mindenütt a világon és nálunk is, hogy eltolódott, a későbbi időkben következik be a nők első gyermekvállalásának időpontja. A nőknél pontosan a karrierféltésük miatt alakul ki ez a helyzet, és ma már huszonéves korukban és a huszonéves koruk végén szülik az első gyereket majdnem mindenütt a világon. Tehát azért ez is egy bonyolultabb probléma annál, mint hogy ezeket jelszavak formájában meg lehetne jeleníteni.
A Lezsák képviselő úr által említett dolgokra pusztán egy szlogennel válaszolnék, hogy a választási időszakban a legsikeresebb ág a szociálpolitika. Mindenki ide akar ígérni és ide kívánna tenni valamit - de hát ezeknek a forrásoldalát is meg kellene teremteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir