DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Itt, az önök soraiban ülnek korábbi kormánytagok, és valószínű, hogy amikor a családi pótlék emelésére a '90-94-es időszakban nem került sor, akkor szintén a források hiányoztak.
A másik: szeretném megkérni arra képviselőtársaimat, hogy maradjunk szűken a témánál, ne kalandozzunk itt mindenféle 800 ezres tagságtól kezdve minden más aktuálpolitikai kérdés felé. Nekünk most a családokról, a családok helyzetéről és a megoldásról kellene beszélni.
Az igaz, hogy a rendszerváltás legnagyobb vesztesei a gyerekek, és ma Magyarországon a szegénységnek gyerek- és női arca van - ezt el lehet és el is kell ismerni.
Az egész adózási rendszer átalakítását és a családi típusú jövedelemadót számon kérő hozzászólásokban megfogalmazódott az, hogy az adórendszerrel megoldható az egész családi kérdés. (Dr. Dobos Krisztina: Ezt nem mondta senki. - Dr. Pusztai Erzsébet: Ilyeneket nem szoktunk mondani, tisztelt képviselő úr!) Egy esetben oldható meg az egész családi kérdés a jövedelemadó-rendszerrel, ha teljesen más típusú adórendszert vezetünk be, az úgynevezett negatív adózás rendszerét vezetjük be, mert akkor az adórendszeren keresztül lehet az összes szociálpolitikai és családpolitikai juttatást bevezetni.
A jövedelemadó visszaigénylése nem oldaná meg a kérdést, hiszen olyan helyen, ahol nem képződik adóztatható jövedelem, ott ez semmilyen segítséget nem ad a családoknak, tehát az egész adórendszer átalakítására, megváltoztatására lenne szükség. Erről jelenleg nincs szó. Gondolkodik róla a kormányzat, de azokban az országokban (Dr. Pusztai Erzsébet: Érteni kéne a témához!), ahol családi típusú és családi adózási rendszer volt - a skandináv országokban - elálltak ettől az adózási rendszertől, mert bonyolult és nehezen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) követhető.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir