SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Full text search

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Ház! A következő néhány percben csak a munkanélküliség szempontjából kívánok foglalkozni a családok helyzetével, mert azt gondolom, nem elégszer hangzik az el ebben a Házban - kivétel a mai nap -, hogy a rossz anyagi feltételek között élő családok problémái elsősorban abból fakadnak, hogy a korábban kereső tevékenységet folytatók egy része munkanélkülivé vált, illetve a pályakezdők el sem tudtak helyezkedni.
A folyamat jellemzésére néhány adat: míg 1990 elején a teljes népesség fele végzett kereső tevékenységet, '96 elején alig 37 százaléka.
(12.20)
Ez azt jelenti, hogy egy foglalkoztatottnak a korábbi egy helyett mára majdnem két olyan embert kell eltartania, aki nincs foglalkoztatva. Ezt részben az idézte elő, hogy '90 és '96 között 1 millió 200 ezerről csaknem 2 millióra nőtt a munkaképes korú, gazdaságilag nem aktívak száma. Ezen belül meghaladja a 400 ezret a rokkantnyugdíjasok száma, míg 670 ezer körül van az úgynevezett háztartásbeliek száma.
Nem elégséges tehát csak a nyilvántartott munkanélküliek számáról, esetleges minimális csökkenéséről beszélni, hiszen a családok helyzetét nemcsak az érinti kedvezőtlenül, hogy a munkaképes korú családtag munkabér helyett munkanélküli-támogatásban részesül, hanem az is, ha idő előtt rokkantnyugdíjazásra kényszerül valaki; de még inkább az, ha sem rokkantnyugdíjra, sem munkanélküli-ellátásra nem jogosult, és így nincs is regisztrálva a munkanélküli-kirendeltségeken.
Nincs most idő annak további részletezésére, hogy miért nem megnyugtató önmagában a munkanélküliek számának jelenlegi csökkenése a családok helyzetének javításában. Azt gondolom, a tények valóságos ismerete alapján megállapítható: a meglevőkön kívül más eszközök is szükségesek ahhoz, hogy a foglalkoztatottság bővüljön. Nem tartható ugyanis hosszabb távon a gazdaságilag nem aktívak ilyen magas aránya a munkaképes korú népességen belül, és ezt nem képes kompenzálni a szociális segélyek, járadékok, illetve a családi pótlék összegének szinte erőn felüli növelése sem, bár nem vitatott, hogy ezek fontos eszközök a családok anyagi gondjainak mérséklésében.
A kormányzati gazdaságpolitika az exportképes vállalkozások versenyképességének a javítására összpontosít, ami szükséges, de foglalkoztatási szempontból elégtelen lépés. Viszonylag kevés munkahely-bővítési lehetőséget teremt, és ráadásul nem jelent megoldást az alulképzett, tartósan munkanélküliek, de a tapasztalatlan és szakképzetlen pályakezdők jó részének sem.
Szükség van tehát a munkaerőpiac bővítésére olyan nonprofit szervezetek létrejöttének támogatásával, amelyek a munkaerőpiac hátrányos helyzetű csoportjait bevonnák a szervezett munka világába, és nemcsak átmeneti időre, ezt hangsúlyoznám. Erre különösen a kistelepüléseken lenne nagy szükség. Ezt a megoldást szorgalmazza ma már jó néhány elméleti és gyakorlati szakember, jómagam is, de hangsúlyoznám azt is: nem vagyunk még elegen.
A munkahelyteremtésnek ez a módja oly módon segítene a családokon, hogy bővülne a keresők száma, másrészt ezek a helyi foglalkoztatási kezdeményezések olyan szolgáltatások, hasznos tevékenységek ellátására irányulnának, amelyeket a különböző jövedelmű családok eltérő mértékben ugyan, de igényelnének. Fontos szempont lenne azonban az alacsony ár, hogy ezek a szolgáltatások minél több család által megfizethetők legyenek. Ez persze különféle kedvezmények nyújtását feltételezi, például adó- és tb-járulék csökkentését, vagy lehetne más megoldásokat is sorolni, de a működés megvalósításához állami segítség is szükségeltetne. A ráfordítások viszont garantáltan megtérülnének.
A fő rendező elv: a munkanélküliség helyett a foglalkoztatást kell támogatni, és fő forrása lehetne a munkanélküliek passzív ellátásának és a szociális ellátásnak egy része. Hogy milyen tevékenységekről van szó, az attól függ, milyen egy adott terület szolgáltatási struktúrája, mi jellemzi a lakosság életmódját, szükségleteit: például személyi szolgáltatások terén otthoni segítség idős, beteg és fogyatékos embereknek; háztartási alkalmazotti munkák, gyermekfelügyelet, korrepetálás, gyermekek, idős emberek, fogyatékosok kísérése, lakóházak őrzése, gondozása, bevásárlás, ebédszállítás vagy a környezet gondozása, hulladékgyűjtés, környezetvédelem és még sorolhatnám. Mindnyájunknak ismerősek ezek a feladatok, ennek ellenére nem sikerült eleget lépnünk e téren. Ezek a szolgáltatások egyfelől jobb életfeltételeket kínálnának a családoknak, természetesen az egyedülállóknak is, másfelől bővítenék a helybeli foglalkoztatási lehetőségeket, éppen azok számára, akiket a versenyszféra akkor sem fog igényelni, ha erőteljesebb lesz a gazdasági fellendülés.
Ebbe az irányba teszünk most kezdeti lépéseket - ezt örömmel lehet nyugtázni - a közhasznú szervezetekről szóló törvény elfogadásával vagy a foglalkoztatási törvény most következő módosításával. De ezek még nem elégségesek. Széles körű, összehangolt tevékenységsorozatra van szükség, és elsődlegesen szemléletváltásra.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir