DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagy türelemmel hallgattam Varga képviselő úr eddigi bíráló megjegyzéseit és ötleteit a megoldás vonatkozásában, azonban nem haszontalan, ha néhány tényt itt a késői órában is egymás tudomására hozunk, kiváltképp akkor, ha a jegyzőkönyvet olvasók majd esetleg arra is kíváncsiak lesznek a jövőben, hogy ki milyen tevékenységet folytatott az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban.
1994 óta a földhivatalok informatikai rendszerének korszerűsítésében több mint 4 milliárd forintos fejlesztésre került sor; a vidéki hálózat teljesen kiépült - 1994-ben ez a kiépítettség nem érte el a 10 százalékot. Azt hiszem, hogy négy év kormányzati pozícióban annak a pártnak is rendelkezésre állt, amelyet ön most itt képvisel, hogy ezt elindítsa - nem tette meg. Megtette azonban azt a törvényhozási dömpinget 1992-ben, ami több mint 4 millió új ingatlant keletkeztetett a sajátos kárpótlási, illetve részaránytulajdonok kiosztása kapcsán, amelyet a földhivataloknak kellett feldolgozni. Ez a feldolgozottsági fok 1994-ben a kárpótlási földtulajdon vonatkozásában a bejegyzés tekintetében nem érte el a 20 százalékot, a részaránytulajdonban 10 alatt volt. Jelen pillanatban a kárpótlási földtulajdon több mint 86 százaléka be van jegyezve - ahol nincs bírósági per folyamatban, természetesen -, a részaránytulajdonok a 65 százalékot meghaladták.
Tehát ez volt az a három év, amikor nekünk azt kellett megoldanunk, hogy azt a több millió ingatlant be tudjuk jegyeztetni azzal a technikával, és nyilvánvalóan azzal a módszerrel, amelyet örökül kaptunk - nyilván önök is örökölték, mert 1990-ben sem volt a földhivatal rózsás állapotban. Tehát hogy ki mit vet a másik szemére, azt hiszem, ezt megpróbálhatnánk egy kicsit tárgyilagosabban is szemlélni.
Ahhoz a programhoz, ami most elindult - és amit nemzeti kataszteri programnak hívunk -, a német kormány segítségével, több mint 50 millió márkával, az egész elektronikai rendszer kiépítése, a digitális ingatlan-nyilvántartás megteremtése mintegy két éven belül elérhető közelségbe kerül, és ezért szükséges ez a jogszabályi módosítás, hogy erre föl tudjunk készülni.
Azt hiszem, ami az ingatlanok vonatkozásában Szabó Lajos Mátyás fölszólalását is illusztrálja, az az, hogy több mint 40 ezer - ő is helyesen mondta - olyan ingatlan van, amely nem létezik az ingatlan-nyilvántartásban, nincs meg, mert a hatvanas-hetvenes években a panelinvázió során a legkevesebb gond arra fordítódott, hogy egyáltalán kivonják a fölépült lakások területeit; szántó, kertművelési ágban léteznek most ingatlanok, amelyeken már lakótelepek vannak. Ha ezt a törvényt nem hozzuk meg, és nem adunk egy lehetőséget arra, hogy most tiszta lapot csináljunk, akkor ezek a tulajdonok soha nem fognak rendeződni, függetlenül attól, hogy már nyolcszor-tízszer is tulajdonost váltottak - mi legalább ebbe az irányba is léptünk.
Még egy dolog befejezésül: ennek a törvénynek az előkészítése hatpárti egyeztetéssel történt. Végigment minden egyeztető fórumon, és egyetlen ellenzéki párt sem fogalmazott meg ezeken a megbeszéléseken olyan kritikát, amely azt mondta volna, hogy ez a törvénytervezet nem kerülhet ide a parlament elé és nem lenne alkalmas általános vitára. Én ajánlom ezeket a jegyzőkönyveket, a minisztériumban megtekinthetők. Igaz, voltak olyan megbeszélések, amelyeken nem mindegyik ellenzéki párt képviseltette magát, illetve voltak olyan megbeszélések, amelyeken egyes ellenzéki pártok mindig más-más képviselővel jelentek meg. Azt, hogy a képviselők nem hangolták össze a véleményüket, illetve nem egyeztettek a pártszakértővel, azt hiszem, a kormány terhére róni nem lenne méltányos.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir