DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Fővárosi Kerületek Földhivatalának a helyzete sajátos. Budapesten van az összes ingatlan több mint 10 százaléka, ezen belül a szövetkezeti és társasházi lakások közel 40 százaléka. Az egyéb önálló ingatlanok jelentős része a beruházók hibájából fakadóan az ingatlan-nyilvántartásba nem került bejegyzésre. A bejegyzések elmaradása a későbbi jogügyletekben, mint ahogy azt az ombudsman vizsgálata is megállapítja, befagyott állapotot eredményezett. Az ilyen ingatlanokon a későbbi tulajdonszerzés sem vezethető át. E probléma hátráltatja az érintett ügyiratok hatékony feldolgozását.
A főváros ismertetett speciális helyzetére figyelemmel az ingatlan-nyilvántartási adatok számítógépes adatbázisának létrehozása érdekében gyorsított, de átmeneti megoldást kellett első lépésként választani. Folyamatban van a végleges adatbázis kialakítása. Az ügyfélfogadás időszakos szüneteltetésére az adatbetöltés ellenőrzése és az esetleges visszaélések elkerülése érdekében feltétlenül szükség volt az első fél évben. Ez az ügyintézést, sajnos, tovább hátráltatta.
A számítógépes feldolgozásra való átállás sehol sem megy zökkenőmentesen. A fővárosban a napi munka mellett kell a rendszert létrehozni, annak működését elsajátítani. Ez rendkívüli terhelést jelent. Az üzembe állított számítógépes rendszer fejlesztése a jogszabályi előírások figyelembevételével valósult meg. A földhivatalhoz bekerülő ügyiratok iktatása, a tulajdoni lapok széljegyzése a számítógépes rendszerben történik. A rendszer természetesen nem zárja ki az emberi tévedéseket, de a hibák minimálisra csökkentek.
A Fővárosi Kerületek Földhivatalánál rendkívüli erőfeszítést jelent annak biztosítása, hogy újabb hátralék ne keletkezzen. A végrehajtott belső átszervezés a munkafolyamatokban és a részlegek létszámában hozott eredményes változásokat. A minisztérium egy sor intézkedéssel, a munka infrastrukturális hátterének biztosítása érdekében átfogó fejlesztési folyamatot léptetett életbe, mely ma még nem működhet teljes hatásfokkal - az ombudsman jelentése is erre utal.
Az infrastruktúra szintre hozása mellett az ügyintézői létszám és a szakismeret növelése napirenden van. A földhivatali létszám bővítése a kormány korábbi döntése alapján a kárpótlási hivatalból felszabaduló humán erőforrással fokozatosan történik.
(15.20)
A minisztérium támogatja az állami számvevőszéki vizsgálatra tett ombudsman-javaslatot. Meggyőződésem, hogy a bemutatott pénzeszközök felhasználása megfelelő. Az állampolgárok türelmetlensége indokolt, de az elmondottakból látható, hogy a kormány érzékelte a Fővárosi Kerületek Földhivatalában jelentkező probléma súlyát, nagyságát, és mindent megtett, megtesz azért, hogy a hivatali ügymenet normális kerékvágásba kerüljön, a tulajdonjog védelme, az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége a továbbiakban ne sérüljön.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy a közel huszonöt éves problémacsomagot csak fokozatosan lehet rendezni. A befagyott ügyek rendezését pedig, ahogy ez az ombudsman ajánlásában is szerepel, jogszabály-változtatással lehet megoldani. Erre a parlament előtt lévő ingatlan-nyilvántartási törvény elfogadása során lesz lehetőség. Az eddig megtett és vázolt lépések eredményeként fokozatosan megszűnik a hátralék a Fővárosi Kerületek Földhivatalában.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön említette interpellációjában, hogy 400 ezer ügyet tolunk magunk előtt. Remélem, azzal is tisztában van, hogy ezt a 400 ezer ügyet nem ez a kormányzat kreálta, hanem ezt örökölte, és ennek a rendbetétele, azt hiszem, elég kemény munka.
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir