DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ismét idejében szólok. Már a privatizációs törvény vitája során és azóta több alkalommal tiltakoztunk és módosító javaslatokkal próbáltuk elejét venni annak a nemzeti tragédiának, amit a stratégiai fontosságú energiaipar privatizálása jelentett. Ennek ellenére a kormány nem adta fel, folytatja az energiaipar privatizálását. Nem olyan nyíltan, mint a termelőegységek eladásakor, hanem burkoltan, kevésbé felismerhetően, más taktikai elemet választva.
Az úgynevezett kapacitástender kiötlésével a villamosenergia-termelés privatizációjának egy burkolt formáját alakította ki, amelynek lényege, hogy 2000 megawatt új villamosenergia-termelő kapacitás létesítésére lehet pályázni. A termelő kapacitásokat az MVM Rt.-hez tartozó és még nem privatizált három széntüzelésű erőmű - a bakonyi, a pécsi és a vértesi - területén lehet megvalósítani. A cél így is a külföldi tőke bevonása, csak előnyt biztosító álarcba bújtatva.
A tényleges körülmények azonban egészen mást mutatnak. Mi a valóság? Új erőművi kapacitásokat az országban nem lehet akárhol létesíteni. A létesítésnek komoly infrastrukturális, környezetvédelmi, humán erőforrásokra vonatkozó és jogi feltételei vannak. Új kapacitások létesítésére csak a bakonyi, a pécsi és a vértesi erőművek telephelye alkalmas, melyekre az MVM Rt. az engedélyeket meg is szerezte. Az engedélyek beszerzési értéke telephelyenként 500-800 millió forint körül mozgott. A három szenes erőmű országos monopolhelyzetet biztosít a leendő tulajdonosoknak. A jövő energetikai beruházása tehát monopolhelyzetet teremt számukra a villamos energia jövőbeli árának meghatározására is. A kapacitástenderben dől el a következő harminc-negyven év villamos energiájának az ára, itt dől el, hogy milyen árat fizet a lakosság a villamos áramért, és a termelői árstruktúrában milyen mértékben nő a magyar áruk exportképtelensége.
Ez nem más, mint egy új Bokros-csomag embriója. Ha megnézzük, hogy a pályázók - akik kivétel nélkül az eddigi privatizációban nyertes külföldiek - milyen árat ajánlanak, és milyen feltételeket kívánnak maguknak kiharcolni, akkor megdöbbenünk. Az ÁPV Rt.-nél elérték, hogy a három erőműről a bányákat leválasszák, így azok nem lennének a privatizálás tárgyai. Ez esetben az államra maradnának a bányák kezelésével, fejlesztésével, bezárásával kapcsolatos gondok. A bányák bezárási költségei - például a komlói bánya bezárási költsége 3 milliárd forint - messze meghaladják a privatizációs árakat.
A kormány a közvéleménnyel szeretné elhitetni, hogy a három szenes erőmű jelenlegi működtetése gazdaságtalan. A bakonyi erőmű - amiért a privatizációs vevő 1,2 milliárd forintot ajánlott -, 1,6 milliárd forint pozitív készpénzszaldóval rendelkezik. A pécsi erőmű éves várható nyeresége 3,5 milliárd forint lesz, a féléves 1,2 milliárd forint volt, amit a vevő 10 millió dollárért, azaz 2 milliárd forintért szeretne megkapni. A vértesi erőműért 25 millió dollárt, azaz 5 milliárd forintot fizetnének, de ezt a bányabezárás állami átvállalásán túlmenően teljesíthetetlen feltételekhez kötik, mely joggal kérdőjelezi meg az ajánlat korrektségét.
A puszta számokból is látható, hogy a külföldi pályázók az energetikai beruházások monopoljogát és ebből származó összes előnyét hogyan kívánják megszerezni. Tulajdont szereznek úgy, hogy nem ők fizetnek érte, hanem a magyar állam fizet nekik, hogy ezeket a javakat kegyesen birtokukba vegyék. Nem újdonság ez, tisztelt képviselőtársaim. Gondoljunk a Budapest Bank vagy a Diósgyőri Acélmű Rt. eladására! Ha már nem is tudunk semmin meglepődni, ami a kormány szakértelmét, törvénytiszteletét, hazaszeretetét negatív értelemben illeti, ne legyünk megadóak, ne nyugodjunk bele, ne mondjunk ismét igent az újabb merényletre, az energiaellátást ismét veszélyeztető kapacitástenderre!
Tisztelt Képviselőtársaim! Ismét idejében szólok, és joggal felháborodva, s nemcsak kritizálok, hanem a megoldásra is javaslatot teszek. Az energetikai beruházásra szüksége van az országnak, ezért keresni kell a tőkebefektetőket. Hangsúlyozottan mondom, hogy tőkebefektetőket, és nem a szenes erőműtelepek ingyen vevőit. Nem az erőműveket kell eladnunk, mert azok még akár tíz éven keresztül is nyereségtermelő módon üzemelhetnek. Az erőművek telephelyein vagy azok mellett kell helyet adni zöldmezős beruházásokra, amely beruházások megvalósulásuk ütemében kiválthatják a szenes erőművek meglévő kapacitását.
(9.00)
Nem tulajdont kell árulni, hanem opciót, lehetőséget a kapacitás telepítésére. Nem a kormány privatizációs célfüggvényét kell teljesíteni, hanem a nemzetgazdaság érdekeit kell szolgálni. A tőkebefektetőket nyílt, valódi versenyben kell megkeresni, hogy a magyar energiapiacon új szereplők jelenhessenek meg, megtörve az eddigi privatizációs nyertesek már most is elviselhetetlen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) árdiktáló monopolhatalmát. Kérem, mérlegeljék és támogassák javaslatomat az egész magyar nemzet érdekében.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir