DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Vészforgatókönyv, alkotmányos válság, választási csalás - súlyos szavak! Orbán Viktor úr, az európai integrációs bizottság elnöke az elmúlt héten nem kevesebbet állított, mint hogy a kormány választási csalásra készül, és a Fidesz rövidesen megkezdi az egyeztetést a Független Kisgazdapárttal, hogy ezt megakadályozza.
Működő demokráciákban vannak olyan demokratikus alaptételek, amelyeket mindenkinek illik betartani. A választások eredményének megkérdőjelezhetetlensége ilyen demokratikus alaptétel, amelyet nem illik, nem szokás, nem szabad és nem lehet megkérdőjelezni, amennyiben ezek törvényesek voltak, hiszen akkor demokráciánk alapjait kérdőjelezzük meg, a demokratikus intézményrendszer egészét, az Országgyűlést, a köztársasági elnököt, a kormányt, és ez lehetetlenné teszi a demokratikus működést.
Az Európai Bizottság országjelentésében megállapította, hogy Magyarországon 1990-ben és 1994-ben is törvényes és demokratikus választások voltak. Tekintettel arra, hogy Magyarországot alkalmasnak tartotta ez az országjelentés arra, hogy megkezdjük az integrációs tárgyalásokat, nyilván tette ezt azért, mert bízott abban, vagy ha úgy tetszik, biztos volt abban, hogy az 1990-es, majd '94-es törvényes és demokratikus választásokat ugyanilyen követi Magyarországon. Vajon mi indította arra az európai integrációs bizottság elnökét, hogy az Európai Bizottság állításával szemben foglaljon állást? És vajon mi indította arra a Fidesz elnökét, hogy megkérdőjelezze azon köztisztviselők és köztiszteletben álló állampolgárok tisztességét, akik a választási eljárást lebonyolítják, megkérdőjelezve a Belügyminisztériumban, a polgármesteri hivatalokban, a jegyzőségekben dolgozó köztisztviselők tisztességét? Tisztelt képviselőtársaim, nem ezek a köztisztviselők írták vagy íratták rá az aláíróívekre 333 halott, több mint 1000 külföldi és 1000 nem létező személy nevét!
Vannak a demokráciában szokások is, amelyeket illik betartani. Magyarországon nagyon régóta szokás már az Országgyűlésben megszólítani az elnököt és megszólítani az Országgyűlést, a képviselőket, ezáltal is kifejezve azt, hogy a választópolgárok bizalmából vagyunk mi itt, a választópolgárokat is megszólítva ezáltal. Pokorni képviselő úr, frakcióvezető úr az elmúlt időben "hölgyeknek" és "uraknak" tisztel bennünket, ami kivonja ezáltal az Országgyűlésből a választópolgárokat. Azt gondolom, ez nagyon helyénvaló, rendjénvaló megszólítás egy teadélutánon vagy egy bálban, de nem az Országgyűlésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Valamennyiünk érdeke az, hogy Magyarországon a társadalomban a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom nemhogy megrendüljön, hanem, ha lehet, erősödjön. Valamennyiünk közszereplését, országgyűlési szereplését ennek kell vezérelni megítélésem szerint. A demokratikus intézményrendszer a demokratikus működésünk alapja, és enélkül nem tudunk előbbre jutni nemcsak a demokrácia megerősítésében, építésében, hanem az európai integráció útján sem.
Vészforgatókönyv, választási csalás - ezek olyan szavak, ez olyan retorika, ami a patakvér retorikájának útjára vezet. A Szocialista Párt nem ezen az úton kíván járni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir