DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt a többiekkel együtt tiszteleg 1956 hőseinek, vértanúinak emléke előtt. De nemcsak tiszteleg. Igyekszik a történtek tanulságait levonni. Hadd idézzek az idő keretei között ezekből néhányat!
1956 és az, ami azóta történt, bizonyítja, hogy igenis lehet összhangot teremteni a nemzeti és a demokratikus törekvések között. Ugyanakkor tanulságnak tekintjük azt, hogy a képviseleti demokráciára épülő jogállamiság nem férhet össze a diktatúra eszközeivel, a diktatúra maradványaival. Tanulságnak tekintjük, hogy az önálló államiság nemzetközi garanciái elengedhetetlenek. Ebből a szempontból is nagy fontosságot tulajdonítunk az európai demokratikus integrációnak, a magyarság és európaiság annyit keresett és - reméljük - végre megtalált összhangjának.
Korunkban a nemzeti és demokratikus erők veszíthetnek csatát. Példa erre 1956. De hangsúlyozni szeretnénk, hogy a diktatúra túlerejével szemben veszített csata nem a nemzeti és demokratikus erők történelmi gyengeségét mutatja, hanem a diktatúrák agóniájának mindig figyelmet kívánó veszedelmeit.
Hogy így van, hogy a nemzeti és demokratikus erők együttes fellépése, a nemzeti és demokratikus erők ötvöződése csak csatát veszthet s nem többet, arra két mozzanat is hadd emlékeztessen valamennyiünket. Az egyiket a XIX. században ismerte fel 1848-49 egyik résztvevője, aki kritikusa is volt '48-49-nek: Kemény Zsigmond. Arra figyelmeztetett az ötvenes-hatvanas évek fordulóján, amikor már lélegezni lehetett, hogy egy nemzet sohasem felejti el azokat az eszméket és azokat a követelményeket, amelyekért - szavait idézem - "egykoron nagy küzdelembe bocsátkozott".
S végül, de nem utolsósorban szeretném annak a véleménynek itt is kifejezését adni, hogy 1956-ot nem elsősorban a protokolláris alkalmak őrzik a jövő számára, hanem az, amit történelmi tanulságaiból a nemzet magába szívott és ténylegesen gyakorol. Összefoglalóan, talán egy szokatlanabb megfogalmazásban: az, ha látjuk, ha látnánk előrehaladni azt, hogy a nemzet minden tagja embert keres és embert talál honfitársaiban.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir