KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter (Hangosítás nélkül): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hét szerdáján, október 15-én, az Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás történt a vállalkozási szféra 1998-as bérügyeiről, valamint a jövő évi költségvetésről, adózásról, járulékokkal és foglalkoztatással kapcsolatos néhány fontos kérdésről.
Az ÉT a vállalkozási szféra számára azt ajánlja, hogy a bérnövekedés a jövő évben 13,5-16 százalékos sávon alakuljon, és abban állapodott meg, hogy az országosan garantált minimálbér 19 500 Ft legyen. Az ÉT megállapodását megelőzően, szeptemberben, a kormány és a közalkalmazotti szféra meghatározó szakszervezetei előzetes bérmegállapodást kötöttek, amelyek 1998. február 1-jétől azt jelenthetik, hogy a közalkalmazotti bértábla bértételeinek 16 százalékos emelésére van lehetőség.
Hogyan is értékelhető ez a megállapodás, ez a két megállapodás? Az Érdekegyeztető Tanács és a KIÉT történetében példa nélküli, hogy ilyen korán, ennyire jó időben szülessenek megállapodások a következő évi bérnövekedésről. A megelőző években legkorábban az előző év decemberében, de általában a folyó év január-februárjában születtek máskor az ilyen megállapodások. A korábbi időpont most lehetővé teszi, hogy a költségvetési törvényjavaslat vitájakor már ismert legyen a közalkalmazotti bérmegállapodás, ennek figyelembevételével nyújthattuk be ezt a javaslatot. (Hangosítással:) A vállalkozási szférában pedig a korán megszületett bérajánlások lehetővé teszik, hogy a kollektív tárgyalások már most megindulhassanak, illetve a vállalkozások üzleti terveik elkészítésében a béralakulást illetően is előzetes, konkrét terveket tudjanak kialakítani, megfelelő támpontokat kapjanak.
A két megállapodás, amely a szakszervezetek és a munkaadók érdekképviseleteinek józanságáról, önmérsékletéről és kompromisszumkészségéről tanúskodik, azt mutatja, hogy a szociális partnerek elfogadják és támogatják a kormányfő gazdaságpolitikai célkitűzéseit, a gazdasági növekedést, a gazdaság egyensúlyának fenntartását, az infláció leszorítását illetően.
Itt jegyzem meg, hogy a tegnapi napon a Bankszövetséggel tárgyalva a Bankszövetség képviselői szintén csatlakoztak az Érdekegyeztető Tanácsban kialakult megállapodáshoz, így támogatják azokat a gazdasági törekvéseket, amelyeket a kormány tervez a következő időszakra vonatkozóan, és elfogadják azt a bérajánlást, amelyik 13,5-16 százalékos sávban ajánlja a keresetemelkedést '98-ra.
A munkavállalók oldaláról nézve mindkét megállapodás biztosíték arra, hogy a reálkeresetek ez évben megindult szerény növekedése a következő időszakban is fennmarad, s ezeket a növekedéseket a gazdaság teljesítménye képes lesz megalapozni. Így mérsékelt, de érzékelhető, 2-3 százalék körüli reálkereset-növekedést valószínűsítünk közösen.
A megállapodások reálkereset-növekedést garantálnak a legrosszabb helyzetű munkavállalói körben is, hiszen az új minimálbér - köszönhetően annak, hogy az idén jobban emelkedik, mint az átlagkereset-emelkedési várakozás - kicsit közelíti a korábbi évek elmaradásait a szükséges reálpozíciókhoz. Ennek köszönhetően azok a veszteségek, amelyek a korábbi években kialakultak a minimálbér kapcsán, lassan, folyamatosan, első lépésként pótolhatók lesznek.
A vállalkozási és a közalkalmazotti szféra bérmegállapodásai kiegyensúlyozott keresetnövekedést valószínűsítenek a vállalkozások munkavállalói és a közalkalmazottak körében is. Így tudjuk állni a kormány által a hároméves megállapodásban ígérteket, miszerint is törekvésünk az, hogy '98-ban lehetőség szerint a verseny- és a közszféra között ne nyíljon, lehetőség szerint záruljon a bérolló.
Az Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodás messze túlmutat azonban a '98-as béreken. Hasonlóan jelentős, a bérekre, a költségvetésre, az adókra, a járulékokra kiterjedő egyezség a testületben eddig igen kevés született, és azt kell hangsúlyozzam, hogy ilyen típusú megállapodás a nyugdíjrendszerről szóló ez évi megállapodással vethető össze, vagy azokkal a megállapodásokkal, melyeket az előző évben értünk el.
Végül szeretnék annak a meggyőződésemnek hangot adni, hogy a megszületett megállapodásoknak a fő nyertese maga a társadalom. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) Az utolsó mondat, elnök úr. Garanciát adnak ugyanis ezek a megállapodások arra, hogy az előttünk álló hónapokban, években a munka világában béke és nyugalom lesz, hiszen ez az itt élőknek (Az elnök a poharát ismételten megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), munkavállalóknak, munkaadóknak közös érdeke.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir