T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bevallom őszintén, meglepett volna, ha ma reggel Homoki képviselő úr hagyja magát zavartatni a tényektől. (Dr. Szabó Zoltán: Nem szokta!) Természetesen ez nem történt meg, így a szokásnak megfelelően képviselő úr képzeletének szárnyalását követhettük nyomon, és azt kaptuk, amire számíthattunk, ismerve eddigi munkásságát képviselő úrnak. (Közbeszólás Dr. Homoki János részéről.)
A valóságalapját szeretném azért rögzíteni ennek a felszólalásnak, mert hiszen már a kérdésben is rögzítette képviselő úr, hogy miért kell a villamos ipar utolsó bástyáit nemzetellenesen privatizálni. Ez volt az a fogódzó, amihez tételesen ragaszkodni lehet, illetve annak a három erőműnek a privatizálása - a vértesi, bakonyi és a pécsi erőműről van szó -, amelyről képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a kormány burkoltan, észrevehetetlenül óhajtja ezt privatizálni, amit eléggé nehéz elképzelni, hogy ez három erőmű esetében megtörténhessen.
Szeretném emlékeztetni képviselő urat, hogy a '95-ös villamosenergia-ipari privatizáció alkalmával hat szolgáltató cég került privatizálásra és két erőmű kisebbségi részvénytulajdona. Három erőmű - a vértesi, a bakonyi és a pécsi - privatizálása nem történt meg, nem sikerült '96-ban sem.
Az úgynevezett szenes erőművek privatizációját az ÁPV Rt. eddig kétszer kísérelte meg nyilvános pályázat keretében, ezek azonban nem vezettek eredményre. Az árajánlatok vagy túl alacsonyak voltak vagy túl sok elfogadhatatlan feltételt tartalmaztak és állami garanciát igényeltek. Volt olyan erőmű is, amelyre érvényes ajánlat sem érkezett. A két sikertelen pályázat után a privatizációs törvény szerint az ÁPV Rt.-nek lehetősége van közvetlen tárgyalásokat folytatni a befektetőkkel, és megállapodni a vételárban és a feltételekben.
Meg kell jegyezni, hogy e tárgyalások iránt komoly befektetői érdeklődés tapasztalható, talán nagyobb is, mint a pályázatok idején volt. Az ÁPV Rt. a bonyolult, nagy kitartást igénylő kétoldalú tárgyalásokat most már több hónapja párhuzamosan folytatja különböző befektetőkkel. E tárgyalásokon képviselt álláspontjának kialakítása érdekében az ÁPV Rt. folyamatosan konzultál az illetékes államigazgatási szervekkel, mint például az Energia Hivatallal és az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériummal, a társtulajdonos Magyar Villamos Művek Részvénytársasággal és az érintett érdekképviseleti szervekkel. Könnyű, gyors és mindenkinek jó megoldásra valószínűleg elég nehéz számítani, és ez egy hosszadalmas tárgyalás lesz.
Tehát képviselő úrnak az az állítása, hogy itt egy burkolt, senki által nem ellenőrizhető privatizáció folyik, természetesen nem igaz. De természetesen nem állják meg a helyüket azok a hasonlatok sem, amelyekkel képviselő úr összehasonlította ezt a privatizációt, mert szeretném tájékoztatni tisztelt képviselő urat, hogy a DAM Rt. eladása sem történt meg, sem nyilvánosan, sem burkolt formában. Kérem válaszom elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir