VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy héttel ezelőtt kérdést intéztem a pénzügyminiszter úrhoz a Budapest Bank ügyében, és már-már elismerésre méltó lehet az, ahogy a Budapest Bank ügyében kormányzati tisztviselők és miniszterek ködösítenek. Lassan két éve az ominózus kormányülésnek, amikor a bank eladása megtörtént, de ma sem tudjuk, mi történt azon a kormányülésen, mi van pontosan a szerződésben, és mibe kerül ez valójában a magyar adófizetőknek.
Igen tisztelt Ház! Itt némiképp az a furcsa eset állt elő, amikor nem a vevő fizetett az eladónak, hanem az eladó fizetett a vevőnek. Az eladó, a magyar állam először 28 milliárd forint értékben konszolidálta a bankot, hogy az eladható legyen. Ezután egy 2,8 milliárdos székházapport következett, majd pedig a végén egy 12 milliárdos tőketartalék-juttatás, azaz csak az eladás pillanatáig 43 milliárd forintot költött a magyar állam az adófizetők pénzéből erre a bankra.
Sajnos, az eladás után az adófizetők nem lélegezhettek fel, hiszen egy újabb tranzakció történt: 1,1 milliárd forintért a magyar állam visszavásárolta az időközben tönkrement Polgári Bankot. Csak hogy érzékeltetni lehessen, mi folyt ennél a banknál, elég felidézni a hivatalos mérlegadatokat: 1994-ben szerény 77 millió forintos eredmény, '95-ben mérleg szerinti eredmény 0 forint, '96 júliusában már 320 millió forint veszteség, és '96 végén 1,6 milliárd forintos veszteség. A felelőtlen és óriási kárt okozó tevékenységért a mai napig senkinek sem görbült meg haja szála sem.
A Budapest Bank értékesítéséről jelentést készített az Állami Számvevőszék. A jelentés megállapítja, hogy az eladásról döntő kormányülésen nem volt teljes körű tájékoztatás, nem volt magyar nyelvű szövegváltozat. A kormánytagok annak az embernek szóbeli előterjesztése alapján döntöttek, aki korábban ennek a banknak volt vezetője, akit presztízsszempontok vezettek abban, hogy csak azért is eladja ezt a bankot. Utólag tehetjük föl a kérdést: nem kellett volna fokozott óvatossággal eljárni, tisztelt kormánytagok, egy olyan ügyben, ahol érintve volt a téma előadója, az ülés levezetője, Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter?
Tisztelt Államtitkár Úr! Ha ön egyetért ezzel az eljárással, hogy az érintett vezesse le a kormányülést, és az érintett tájékoztassa a döntésben részt vevőket, akkor én nem javaslom önnek, hogy ön használt autót vegyen, mert csúnyán be fogják csapni.
Tisztelt Ház! Ami pedig az egész ügy kormányzati kezelését illeti, nem volt ezek után teljesen váratlan, hogy az a közigazgatási államtitkár titkosította az egész Budapest Bank-anyagot, aki az egész folyamatban érintve volt.
(8.50)
Tette ezt úgy, hogy 1996. január 12-én egy feljegyzésben titkosította az anyagokat, azóta nyilvánvalóan kiderült, hogy törvényellenesen. Az Állami Számvevőszék jelentésében egyébként egyetlenegy személy felelősségre vonására tesz javaslatot. Ez pedig ki? Pontosan az, aki a titkosítást végrehajtotta: Draskovics Tibor közigazgatási államtitkár.
Tisztelt Ház! A pénzügyminiszter legutóbb is éppen sikerekről beszélt, azonban újabb szerződésmódosítás történt a Budapest Bank esetében. Ha igazak a hírek, az adófizetőknek ezután csak 9,5 milliárd forintjába kerül az eladás után a Budapest Bank újabb konszolidálása. A szorult helyzetből a kormány kétféle érvvel próbál kitörni. Az egyik az, hogy az eladás után a Budapest Bank sikeresen és jól működik. Tisztelt Ház! A bank most már többségi magántulajdonban van, ezért véleményünk szerint sem a kormánynak, sem a parlamentnek nem joga megítélni, hogy ez a bank hogyan működik, de azért árulkodó lehet, hogy a bank '96-os nyereségéből 86,6 százalék a konszolidált államkötvényekből származott.
Másrészt a kormány vitatja az Állami Számvevőszék megállapításait. Tisztelt Kormánytagok! Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Jó néhány magyar állampolgár vitatja a vele szemben eljáró, büntető rendőr intézkedését, mégis kifizeti a bírságot. Azt gondolom, önöknek is követniük kellene a törvénytisztelő magyar állampolgárok eljárását.
Végezetül hadd idézzek az Állami Számvevőszék megállapításából: "Pénzügyi szempontból a Budapest Bank privatizációja nem minősíthető eredményesnek. Az államnak privatizációs bevétele nem keletkezett. A Budapest Bank ilyen feltételek melletti értékesítése nem volt célszerű."
Tisztelt Kormánytagok! Nem volna ideje bevallani azt, hogy ez egy nagy kárt okozó döntés volt?
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir