SZŐDI IMRE

Full text search

SZŐDI IMRE
SZŐDI IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az Magyar Köztársaság '98. évi, előttünk lévő költségvetését olyan szempontból igyekszem vizsgálni, hogy a környezetvédelmi bizottság az elmúlt három és fél év alatt mintegy 56 törvényben, országgyűlési határozati javaslatban működött közre, és ebben a közreműködésben nemcsak a törvényalkotói munkába igyekeztünk bekapcsolódni, hanem úgy ítéljük meg - jómagam is úgy ítélem meg -, hogy a költségvetés kapcsán szükséges, hogy ellenőrizzük azt, hogy a törvények végrehajtásában a szükséges állami támogatások milyen mértében és hogyan teszik lehetővé, hogy ezek a törvények megvalósuljanak.
Engedjék meg, hogy ennek kapcsán egy-két olyan témát emeljek ki, amelyet nagyon fontosnak tartok! A tavalyi évben mintegy hat éve elhúzódóan hagytuk jóvá a védett területek védettségi szintjének helyreállításával foglalkozó törvényt, amelynek az célja, hogy azok a védett természeti területek, amelyek magántulajdonba kerültek, de szükséges a védettségi szint helyreállítása, ehhez megfelelő anyagi forrás álljon rendelkezésre. Úgy ítélhetjük meg, hogy a költségvetésnél ez figyelembe lett véve, és az előző évi pénzeszközökhöz képest itt több került betervezésre.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a bizottságunk foglalkozott a Duna-Tisza közi homokhátsággal; mint országgyűlési határozat ez is elsősorban a vízvisszatartást és az ott lévő homokhátsági vízproblémák megoldását segíti. Ez is az előző évhez képest valamivel növekvően, bár nem elegendő mennyiségben, de mindenképpen abba az irányba hat a költségvetési tervben, hogy segítsen a feladatok megoldásán.
Az idei évben került elfogadásra a holtágak rehabilitációjával kapcsolatos országgyűlési határozat, amelynek kapcsán megalakult a tárcaközi bizottság, és itt szeretném megköszönni a különböző tárcák példás összefogását, mert ebbe nemcsak a KHVM, a KTM, hanem a Pénzügyminisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium is aktívan bekapcsolódott, illetve az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium is elküldte a képviselőjét. Úgy ítélem meg, hogy az összeállított anyag - amelyet, remélem, a PM is hamarosan jóváhagy és kormány-előterjesztés formájában a tisztelt Ház asztalára kerül - segíti azt a munkát, amelyet megcéloztak az előterjesztők, és a környezetvédelmi bizottság is támogatott, a meglévő holtágaink hasznosításával kapcsolatban a lehető legtöbbet tudjunk tenni mind a vízmegőrzés, a vízminőség javítása, mind pedig egyéb tekintetben. A felmérés mintegy 176 tiszai és Tisza-melléki holtágat mért föl, adott megfelelő javaslatot, és remélhetőleg hamarosan elkészül az az anyag is, amely a Duna és a Duna-melléki folyók holtágaival kapcsolatos javaslatot teszi le.
A KHVM fejezetben megjelenik a Szigetköz vízpótlásával kapcsolatos feladat. Ez egy régen húzódó téma, és reméljük, hogy az itt megjelent mintegy 254 millió forint segítséget fog nyújtani az elkövetkezendő időszakhoz.
Az 1995. évi LVII. törvény - amely a vízgazdálkodásról szól - kapcsán a feladatok szét lettek osztva, ezen belül kiemelésre kerültek az állami, a vízgazdálkodási társulati és az önkormányzati feladatok. Az állami feladatok elsősorban a folyó- és tószabályozásokat, valamint a nagyobb állami feladatokat emelik ki. Kiemelném itt ezek közül, hogy foglalkozik a folyó- és tószabályozással mintegy 360 millió forinttal, a síkvidéki és dombvidéki vízrendezéssel - ezt nagyon fontosnak tartom, hogy végre itt jelentősebb pénzeszközzel bekerült, ugyanis az idei évben és az előző években is elsősorban a Felső-Tisza vidékén, a Közép-Tisza vidékén, valamit a Körösök vidékén komoly belvíz- és vízproblémák keletkeztek. Ezeknek a területeknek a vízrendezéséhez való hozzájárulás - mint állami beruházás - azt hiszem, hogy mindenképpen szükséges lesz. Úgy ítélem meg, hogy a vízpótló és -elosztó rendszerekre tervezett pénz részben kevés. Ha belegondolunk, hogy az Alföld-program, a Szigetköz mentett oldali vízkészletével való gazdálkodás is beletartozik, azt hiszem, hogy ez a meglévő, mintegy 350 millió forint ehhez kevésnek fog bizonyulni.
Az önkormányzati feladatok tekintetében a vízgazdálkodási törvény összhangot igyekszik teremteni, a helyi feladatokat, azok rendezését - így elsősorban a belvízrendezést - a víziközmű- és csatornázási feladatokat bízza az önkormányzatokra. Azt hiszem, hogy ez nagyon fontos, ugyanis az Európai Unióhoz való csatlakozásunk kapcsán mindenképpen olyan környezetvédelmi és vízgazdálkodási feladatokat kell megoldani, amelyek segítenek abban, hogy a most meglévő közműollót, amely közel 40 százalékos, javítsuk, és 60 százalék felé emeljük az olló zárását.
Remélhetőleg országunk csatlakozását követően, mintegy 2004-ig erre mód és lehetőség van. A nemzeti környezetvédelmi programunk is foglalkozik ezzel a problémával, és bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időszakban ide is több pénzt fordíthatunk. A jelenlegit a magam részéről keveslem. Ez a GDP 1-1,5 százaléka ez, azt hiszem, kevés, és ha visszaemlékszünk a nemzeti környezetvédelmi programra is, mintegy 2-2,5 százalékot javasol annak érdekében, hogy a víz és a csatornázás közötti meglévő közműollót lehetőleg minél jobban tudjuk zárni.
Azt hiszem azonban, a csatornázás önmagában nem jelent megoldást ivóvízbázisaink védelme érdekében, ezért minél többet kell tenni, és nagyon fontosnak tartom, hogy a csatornázásokon túlmenően mind a törvényalkotásban, mind pedig a helyi önkormányzatokon keresztül minél többet tegyünk, hogy a lakások rákötését szorgalmazzuk. Ez elsősorban azért szükséges, mert jelen pillanatban is mintegy 1,3 milliárd forint van tervben a vízbázisok védelmére, és ez a vízbázisvédelem az elkövetkező időszakban további feladatokat ró ránk.
A vízgazdálkodásról szóló törvény - a '95. évi LVII. törvény - meghatározza a vízgazdálkodási társulatok feladatát, ezen belül a víziközművek és a vízitársulatok feladatát. A törvény 35. §-ának (1)-(2) bekezdése külön közfeladatokat határoz meg. Ezen belül a víziközművek esetében elsősorban a belterületi vízrendezést és vízelvezetést.
A vízitársulatok esetében a közfeladat elsősorban a mezőgazdasági területek vízrendezési, vízkár-elhárítási, ár- és belvízvédelmi munkákban való részvétel, a kárelhárítását jelöli meg. E feladatokat a '98-as költségvetés csökkenő mértékben határozza meg a '97. évihez képest, ezért én is módosító javaslatokat kívánok benyújtani, hogy a vízitársulatok fenntartási munkáihoz minél több pénz álljon rendelkezésre vagy legalábbis olyan szintje, mint az előző évben volt.
A meglévő műtárgyak, vízelvezető csatornák fenntartása a csökkenő támogatásnál mindenképpen azt eredményezné, hogy a földtulajdonosoknak nagyobb hozzájárulást kellene fizetniük. A meglévő vízfolyások kizárólag állami tulajdonban vannak, egy részük azonban olyan állami és önkormányzati tulajdonúak, amelyekhez az utóbbi időben kevés támogatás érkezett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
(22.30)
Ezek fenntartása mindenképpen szükséges lenne - és még egy mondat, elnök úr, utoljára.
A meglévő műtárgyakhoz, a közfeladatokhoz igen fontos lenne, hogy a KHVM-ben egy külön költségvetési fejezeten belül jelenjenek meg az elmondottak, és ehhez a külön fejezethez módosító javaslatot adnék be. Ez azért is fontos, mert az FM esetében is célszerű lenne, ha az alapból támogatná ezt a közérdekű feladatot, amit a vízigazdálkodási társulatok végeznek.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir