DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt nevében én most a NATO-népszavazásról szeretnék beszélni. (Hegyi Gyula tapsol.) Sokáig lehetne sorolni - és meg kell mondjam: mindkét oldalról sokáig lehetne sorolni - az elkövetett hibákat, tisztelt képviselőtársaim, hiszen ennek a dolognak története van. A Magyar Demokrata Néppárt már az előző - jelenleg hatályos - országgyűlési határozat vitájában elmondta: nagyon veszélyes ez a vita, nagyon veszélyes a vitának az a része, amelyik a földtörvény köré csoportosítja az érveket, és megzavarja az ország polgárait a NATO ügyében. Tisztelt képviselőtársaim, ebbe a vitába itt, Magyarországon szinte minden politikai erő belement.
A kormány óriási hibát követett el azzal, hogy beerőltette a két földtörvénnyel kapcsolatos kérdését, és ezt a hibát az Alkotmánybíróság döntéséig nem volt hajlandó belátni. Tisztelt képviselőtársaim, legelsősorban és legnagyobb mértékben ez a folyamat veszélyeztette a NATO-népszavazás ügyét, hiszen azért volt napról napra napirenden, állandó téma a sajtóban, a tömegtájékoztatásban és a parlamentben a földtörvénnyel kapcsolatos vita, mert a kormány országgyűlési határozati javaslatba írta a saját két kérdését.
Nos, a Magyar Demokrata Néppárt mindvégig azt képviselte, hogy a NATO ügye most mindennél fontosabb az ország számára. Az egész vita során újra és újra kompromisszumos javaslatokkal igyekezett elősegíteni azt, hogy ez a rendkívüli politikai vihar, amely a választópolgárok számára áttekinthetetlenné teszi a helyzetet, végre elüljön, és mindenki csak a NATO-népszavazás fontosságáról és jelentőségéről beszéljen.
Tisztelt Képviselőtársaim! A NATO nem pártügy! A NATO-n, a NATO-csatlakozáson az ország jövője múlik! Ekkora esélye az országnak nagyon régen nem volt. Négy hét sincs már a népszavazásig, négy hetünk sincs már, és itt, ebben a parlamentben most is minden kérdés a föld körüli dolgokról szól, minden vita, az oda-vissza vádaskodás a földtörvény módosításáról szól, miközben az ország választópolgárai a közvélemény-kutatási adatok szerint egyre kevésbé értik az egész népszavazás jelentőségét; miközben az elmúlt hónapok időről időre ismétlődő népszavazási adatai azt mutatják, hogy a választópolgárok egyre kisebb aránya érzi igazán fontosnak a NATO ügyét, egyre kevesebben értik, hogy miről folyik itt a vita.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most arra lenne szükség - alig négy héttel a NATO-népszavazás előtt -, hogy minden politikai erő, minden parlamenti párt, a kormánypártok és az ellenzék pártjai egyaránt arról beszéljenek, milyen fontos a NATO-csatlakozás az ország számára; arról beszéljenek, miért jelenti ez az ország jövőjét; arról beszéljenek, hogy ehhez a hatalmas szervezethez csatlakozva lehet a leginkább biztosítani az ország biztonságát; arról beszéljenek, hogy más dolog egy országnak egy szál magában állva keresni a lehetőségeket, és egészen más dolog - más dolog biztonsági szempontból és más dolog gazdasági szempontból - egy ilyen hatalmas szervezethez csatlakozva. Hiszen bár nem gondolja Magyarországon ma senki komolyan, hogy pillanatnyilag az országot bármely körülöttünk lévő ország veszélyeztetné vagy veszélyeztethetné, de azt mindenki tudja: a történelem kereke forgandó, azt mindenki tudja, hogy az ártó szándékokat megelőzni a legjobb, és ennek a megelőzésnek az a legjobb módja, ha Magyarország a NATO keretei között gondoskodik a biztonságáról. Hiszen akkor nem egy magányosan álló, kis országgal szemben kell valakinek eldöntenie, hogy alattomos szándékkal akar-e valamit az országtól vagy sem, hanem már arra kell gondolnia: ha ezt a kis országot megtámadom, egy hatalmas nagy tömbbel találom szembe magam.
Tisztelt Képviselőtársaim! A NATO nem pártügy! (Vancsik Zoltán: Így van!) A NATO az egész ország ügye. (Vancsik Zoltán, a képviselőtársaival konzultáló dr. Balsai Istvánra nézve: Balsai Istvánnak is megmondhatod! Balsai úr, tessék figyelni!) Éppen ezért még egyszer mindenkinek felhívom a figyelmét arra: arról beszéljünk, hogy a NATO nemcsak biztonsági szempontból fontos az országnak, de az ország gazdasági fejlődése szempontjából is alapvető. Hiszen egy NATO-tagországba könnyebben és biztonságosabban jöhetnek a befektetők, egy NATO-tagországban nem kell attól félni, hogy átmeneti hangulatok vagy bármely környező ország rossz szándéka miatt bizonytalanná válhat a helyzet. Tehát az ország gazdasági jövője szempontjából is meghatározó a NATO-tagság.
Nem is volt ezen vita, nem volt felelős parlamenti politikai erő ebben az országban, amely egy pillanatig is vitatta volna, hogy a NATO-csatlakozás alapvető és meghatározó az ország szempontjából - nem itt van a baj. És nagyon nagy baj az is, ha van olyan politikai erő, amely úgy gondolja, hogy ilyen típusú vádaskodással előbbre viheti a NATO ügyét. Ez is csak ronthat a helyzeten, tisztelt képviselőtársaim! Minden politikai párt egyértelműen a NATO-csatlakozás híve. A probléma nem ez, hanem az, hogy a másik kérdéskör, a földkérdés körüli vita teljes mértékben eltereli az ország figyelmét a meghatározó és alapvető kérdésről. Ez megengedhetetlen, tisztelt képviselőtársaim! Megengedhetetlen négy héttel a NATO-népszavazás előtt!
Most arra van szükség, hogy minden politikai erő a magyar parlamentben - a saját maga tagságát felszólítva, szimpatizánsait megszólítva - arról beszéljen, hogy mindenki menjen el a NATO-ügyben a népszavazásra, és hogy mondjanak igent, mert az ország jövője múlik rajta. És ezt, tisztelt képviselőtársaim, semmiféle jogi csűrés-csavarással, különféle okoskodásokkal, egymás sértegetésével nem lehet végigcsinálni, csak egy teljesen egyértelmű állásfoglalással, és akkor, ha mindenki ezt tartja a legfontosabbnak. Négy héttel a NATO-népszavazás előtt mindenki részéről felelőtlenség, ha ezt a vitát tovább folytatja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir