DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Múlt hét keddjén napirend előtti felszólalásomban fölhívtam a figyelmet arra, hogy megalapozatlan vádaskodások, rágalmak hangzanak el a jövő évi választások tisztaságát illetően. Ezeket a rágalmakat és vádaskodásokat ellenzéki politikusok fogalmazták meg.
Én akkor azért szólaltam fel, hogy elejét vegyem a további, hasonló vádaskodásnak. Úgy gondoltam, hogy - a józan észre apellálva - van remény arra, hogy vége lesz ennek az áldatlan vitának. Sajnos, csalatkozni kellett ebben a várakozásban, hiszen a kórushoz azóta Lezsák Sándor pártelnök úr is csatlakozott, az MDF képviselője.
Méghozzá sajnálatossá teszi a tényt az, hogy egy nemzetközi sajtótájékoztatón, az EDU Budapesten tartott konferenciáját követően tette megjegyzéseit. Tehát a körülmények maguk alkalmasak arra, hogy Magyarországnak, a magyar demokratikus intézményeknek nemcsak belül, az országhatáron belül, hanem azon kívül is aláássák és rombolják a tekintélyét.
Rendkívül sajnálatos, hogy erre sor kerülhetett, tisztelt képviselőtársaim, hiszen Magyarország számára ezek a demokratikus intézmények fontosak, meghatározóak, ezeknek a kétségbe vonása megingathatja a közbizalmat, az olyannyira szükséges bizalmat ezen intézmények működésében.
A múlt alkalommal már rámutattam arra, hogy Magyarországon a szavazatszámlálást köztisztviselők végzik, olyan köztisztviselők, akik négy országos választáson - önkormányzati választásokon, helyhatósági választásokon - bizonyították, hogy tisztességgel, körültekintéssel, részrehajlás nélkül végzik munkájukat, az egyes szavazatszámláló körökben részt vesznek a pártok aktivistái, a helyi társadalom megbecsült személyiségei. Azt hiszem, hogy őket sem helyes azzal vádolni, hogy a kormány iránt elfogultak lennének vagy csalást követnének el. Igencsak abszurd dolog egy ellenzéki pártvezető részéről az általuk is delegált képviselőket eleve ilyen feltételezésekkel illetni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy ezek a vádak, amelyek teljesen megalapozatlanok - és csak arra jók, hogy a közintézmények iránti, a demokrácia iránti bizalmat rombolják, egy olyan időszakban, amikor az elmúlt hónapokban már igen sokat tettek tisztelt képviselőtársaim ezen intézmények tekintélyének a rombolására - nagy kárt jelenthetnek mindannyiunk számára. Nem a kormánynak okoznak elsősorban gondot, hanem Magyarországnak.
Súlyos vádakat fogalmaznak meg, de ezeket semmivel sem tudják alátámasztani, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim. Hiszen korábban többen azzal példálóztak, hogy a népszavazás aláírásait túl lassan ellenőrizték. Azok a képviselők, akik ezt az érvet mondták, elfelejtették hozzátenni, hogy több mint 80 ezer aláírás nem bizonyult hitelesnek. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.) Ezek közül jó néhány volt, ami már nem élő személyektől származott, mások olvashatatlanok voltak, kibetűzhetetlenek, pontatlanok, tehát igenis, szükség volt arra a pontos és körültekintő számlálásra, amely a népszavazási aláírások körül zajlott.
Fölhívtam a figyelmet arra is az elmúlt alkalommal, hogy ha ugyanazok a szabályok lennének érvényben most, mint amelyeket elfogadni szándékozunk a népszavazási törvény kapcsán, akkor a népszavazás már nem lenne kiírható. Mert az új törvényi szabályozás szerint egyszerre kell leadni az aláírásokat, és ha azokból 200 ezer érvényes, hiteles aláírás nincs, akkor az a kezdeményezés elesett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt szeretném kérni önöktől, hogy most, ezekben a napokban, jó néhány rossz ízű, politikai vitáktól terhes hét után térjünk vissza végre a józan ész hangjára. (Szórványos taps az SZDSZ padsoraiból.) Kérem önöket, ellenzéki képviselőtársaim, hogy tegyük félre ezeket az áldatlan vitákat, amelyek már a NATO-népszavazás sikerességét is veszélyeztethetik. Térjünk vissza ahhoz a légkörhöz, amit a kormánypárti képviselőtársak közül többen kértek a parlament őszi ülésszakának kezdetén, és koncentráljunk arra, ami ma Magyarország számára a legfontosabb: a november 16-ai NATO népszavazásra.
Én merem remélni, hogy ezek a vádaskodások, amelyek az elmúlt hetekben egyre többször elhangzottak, nem találnak követőkre. Önök is felismerik, hogy célját tévesztett rágalmakról van szó, olyan rágalmakról, amelyek alapvetően nem is a kormány, hanem az ország tekintélyét, a demokrácia tekintélyét ássák alá, és csak egy dolgot érnek el: az állampolgárok a politika egészétől fognak elfordulni. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Így van!)
Ez nem lehet célja sem önöknek, senkinek ebben az országban, még akkor sem, ha ilyen módon szeretnék a majdani választási eredményeiket, netalán kudarcukat előzetesen megmagyarázni. Ennek így semmi értelme nincs, képviselőtársaim. Kérem, hogy mostantól már valóban a NATO-népszavazásra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) koncentráljunk, és ebben a kérdésben, amiben egyetértés van, tartsuk fenn továbbra is az egyetértést.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir