KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Való igaz, amit Szent-Iványi István képviselő úr mondott: a hét végén újabb olyan nyilatkozatok születtek, amelyek minden alapot nélkülöznek, ezzel szemben viszont alkalmasak egy nagyon fontos intézményrendszer lejáratására, és általában a politikába vetett bizalom megingatására.
Lezsák Sándor képviselő úrnak, a Magyar Demokrata Fórum elnökének nyilatkozatáról van szó. Ő két dologgal indokolta, hogy miért rendült meg az MDF bizalma a választási szervekben, és miért tartja szükségesnek azt az egyébként elképesztő javaslatát, hogy nemzetközi ellenőröket hívjon ide, mert itt különben választási csalás lehetősége áll fenn.
Az Esti Krónika aznapi tudósítása szerint ő azt mondta: "Éppen a népszavazás körüli bonyodalmak miatt, a népszavazást sürgető aláíróívek feldolgozásával kapcsolatban is vannak aggályaink" - mondta Lezsák Sándor képviselő úr.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyrészt ugyanannak az apparátusnak, amelyiknek eddig is 30 nap alatt kellett feldolgoznia az aláírásokat azért, hogy megállapítsa, hogy van-e közöttük 100 ezer érvényes aláírás, kellett most 330 ezer aláírást megvizsgálnia, hogy van-e köztük 200 ezer érvényes aláírás - ugyanannyi idő alatt, 30 nap alatt.
Ha problémái vannak az MDF-nek a szavazatszámlálással, az azért érdekes, mert az Országos Választási Bizottság, amelyben egyébként a parlamenti pártok képviselői és a parlament által megválasztott tisztségviselők vannak, egyhangúlag fogadta el a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartó és Választási Hivatalának jelentését, illetve történetesen éppen az MDF képviselője diktálta jegyzőkönyvbe, hogy mennyire korrektnek tartja a hivatal eljárását a szavazatszámlálás tekintetében. (Derültség és taps az MSZP padsoraiból.) Azt gondolom, hogy ez a jegyzőkönyvben ellenőrizhető. Ha itt e tekintetben probléma van, akkor az feltehetően egy MDF-en belüli kommunikációs zavar lehet, amelyet a későbbiek során könnyen ki lehet küszöbölni.
A másik állítása Lezsák képviselő úrnak, hogy főleg azzal van problémájuk, hogy a Belügyminisztériumban elég kemény szerkezeti és személyi változások történtek. A riporter nem elégszik meg ezzel, rákérdez, hogy milyen szervezeti és személyi változtatásokra célzott egyébként. Lezsák Sándor válasza szó szerint: "Hát amelyek legutóbb épp a népszavazás kapcsán, a népszavazási kérdőíveket feldolgozó testületeken belül történtek. De ebbe most nem akarok belemenni" - mondja ő.
És ezt jól is teszi, tisztelt képviselőtársaim, ugyanis semmilyen változás nem történt ezekben a testületekben, sem szervezeti változás, sem személyi változás. (Derültség az MSZP padsoraiban.) Lezsák Sándor elnök úr, képviselő úr szemmel láthatóan felkészületlen volt ebben a témában. Akart valami nagyot mondani, aztán amikor rákérdeztek nála ennek részleteire, akkor ott már elakadt a tudománya. Én gondolom, ha tud valamit, akkor a későbbiek során ki fogja fejteni, nyilván az újságírók meg fogják tőle kérdezni, a sajtó rendelkezésére fog állni.
Két javaslatot tett aztán később a problémák megoldására. Az egyik, hogy az ellenzéki pártoknak oda kell küldeni az ellenőreiket a szavazatszámláló bizottságokba. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint felütni a vonatkozó törvényt, tisztelt képviselőtársaim: az országos listát állító pártok és a megyei listát állító pártok küldhetik ellenőreiket a szavazatszámláló bizottságokba.
(15.20)
Így volt ez '90-ben, '94-ben is - annak ellenére így volt, hogy Lezsák Sándor erről nem értesült (Derültség a kormánypártok soraiban.) - , és így lesz ez '98-ban is, törvény adta lehetőség.
A másik javaslata még érdekesebb, hogy saját számítógépes hálózatot kellene létrehozni a választások ellenőrzésére. Be szeretném jelenteni, hogy a Belügyminisztérium bármelyik pártnak, ahol a feltételek adottak, beköti azt a programot, amely folyamatosan nyomon követhetővé teszi a választási eredmények alakulását, akár ötpercenként is, ez az MDF-nek is a rendelkezésére áll. Ha ezen túl még vállal anyagi áldozatot egy olyan újabb számítógépes rendszer kiépítésére, amely ezt ellenőrzi, az a javaslatom, hogy a monitorokat fordítsák egymással szembe, hogy azok tudják egymást figyelni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir