DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint a helyi önkormányzatok cél- és címzett támogatásáról szóló törvény összefoglalóan a kistelepülési önkormányzatokat hátrányosan érinti: több ponton indokolatlannak tűnő, bürokratikus intézkedéseket tartalmaz, és a kormány hatáskörét több vonatkozásban kiterjeszti - a helyi önkormányzatok rovására.
Mielőtt ennek a részleteibe mennénk, engedjék meg, hogy én is egypár szóval az önkormányzati cél- és címzett támogatási rendszernek a helyességéről és a jó működéséről ejtsek egypár szót, teljes mértékben egyetértve az előterjesztő belügyminiszter úrral abban, hogy eddig jól működött az önkormányzati cél- és címzett támogatási rendszer; nagyon fontos pénzügyi konstrukcióról van szó, mert az önkormányzatok beruházásaiban döntő szempont, és az önkormányzati finanszírozásnak döntő eleme a cél- és címzett támogatási rendszer.
Nagyon örülünk neki, hogy ebben teljes körű egyetértés mutatkozik - legalábbis szóban - a parlamenti patkó valamennyi pártja között, mégis szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt években meglátásunk szerint - és ezt többször elmondtuk - hátrányosan változott az önkormányzati cél- és címzett támogatási rendszer. A változások során a célok köre szűkült, az alanyi jogosultság megszűnt mint egy nagyon fontos intézmény - ami még az önkormányzati törvényben is benne van -, és több esetben növekedett a saját erő szükségessége az önkormányzatoknál, ami több önkormányzat ellehetetlenülését okozta, illetve megakadályozta abban, hogy igénybe vegye ezt a cél- és címzett támogatási rendszert. További korlátozását, és ezeken a területeken szűkülését látjuk - ezekre a későbbiekben rá fogok térni.
Az erre a célra fordított összeg reálértéken 1994-hez képest közel 35 százalékkal csökkent, tehát ez azt jelenti, hogy az 1998-as költségvetésben közel 35 százalékkal kevesebbet fordít az Országgyűlés erre a célra, mint 1994-ben - tehát háttérbe szorul.
Mi örülünk neki és helyesnek tartjuk, hogy a belügyminiszter úr támogatja és jónak tartja a cél- és címzett támogatási rendszert, de szomorúan konstatáljuk, hogy mind az elmúlt években, mind pedig a jelenlegi törvényjavaslatban nem tudott érvényt szerezni - nyilván a kormányon belül és a kormányülésen születik a döntés - annak a szándékának, hogy ez a rendszer legalább változatlan formájában megmaradjon, és ne gyengüljön tovább. Ennek - tisztában vagyunk vele - az az oka, hogy a kormányon belüli két párt között is ellentét mutatkozik a finanszírozás módjában, és a nagyobbik kormányzó párt, a Szocialista Párt sokkal erőteljesebben egy más elosztási rendszert, a megyei elosztási rendszert és a területfejlesztési tanácsokon keresztül történő elosztási rendszert preferálja, amit mi önkormányzati szempontból, tehát országosan megfogalmazott címek és célok szempontjából nem tartunk szerencsésnek. Hiszen a felzárkóztatásnak országos szinten kellene történnie, és a területfejlesztési támogatások bizony nagyon sok, nem közvetlenül önkormányzati beruházáshoz kapcsolódó területen is felhasználhatók. Nagyon jó példa erre a vodkagyár esete - gondolom, mindenki előtt ismert, nem kell erről különösebben beszélni: ilyen is előfordulhat, hogy területi fejlesztési pénzek ilyen helyre kerülnek.
Összességében úgy látjuk, az a törekvés, amit a nagyobbik kormányzó párt képvisel, hogy az önkormányzati fejlesztési vagy az ezen a címen megfogalmazott fejlesztési pénzek inkább a területfejlesztési tanácsokon keresztül kerüljenek elosztásra, ez diadalmaskodik, legyűri azt az önkormányzati cél- és címzett támogatási rendszert, amivel mind az előterjesztő belügyminiszter úr, mind pedig - pontosan az eddigi eredményei alapján - a Magyar Demokrata Fórum egyetért.
Részleteiben néhány szóban a törvényjavaslatról:
Ennek az önkormányzatok cél- és címzett támogatási rendszerének módosításáról szóló törvényjavaslatnak az alapján a helyi önkormányzatok jelenleg címzett támogatást igényelhetnek kiemelten fontos területeken, a céltámogatási körben természetesen nem támogatható területeken, mint a vízgazdálkodás, az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás, a kulturális önkormányzati feladatokat szolgáló beruházások megvalósítása. Ezt a feltételrendszert ez a javaslat a továbbiakban meglehetősen erőteljesen szigorítja, elsősorban a kistelepülési önkormányzatok szempontjából rendkívül hátrányos módon, mert a feltételeket bővíti, amelyek lényegében a címzett támogatások alkalmazásának nagymértékű szűkítését, tehát az alkalmazás nagymértékű szűkítését eredményezhetik. Eszerint az érintett, az önkormányzati feladatellátás számára kulcsfontosságú öt területen a jövőben már csak akkor lehet címzett támogatást igényelni, ha a szóban forgó beruházás önkormányzati térségi ellátást szolgál.
A javaslat egyik új, értelmező rendelkezése szerint ez akkor valósul meg, ha az adott szolgáltatás megye vagy körzeti jelleggel több település által vehető igénybe; vagy akkor igényelhető, hogyha az adott szolgáltatás megye vagy körzeti jelleggel több település által használt módon vehető igénybe.
A jogszabály többek között az elfogadott országos fejlesztési programban foglalt önkormányzati feladatok ellátását célozza: ilyen jogszabály megalkotására e javaslat értelmében a kormánynak van hatásköre.
A törvényben meghatározott fővárosi, megyei szakmai fejlesztési programokba foglalt önkormányzatok feladatának az ellátását célozza a javaslat. Ez tulajdonképpen nem mond többet, mint hogy az első említett feltétel a térségi feladatellátás; továbbá akkor vehetők igénybe ezek a szolgáltatások, illetve ez a forrás, ha valamennyi esetben a beruházás összköltsége a 200 millió forintot meghaladja.
Meglátásunk szerint a javaslat által megfogalmazott, lényegében alapjaiban átformált új feltételrendszer a kistelepülések vonatkozásában a címzett támogatást mint finanszírozási forrást ily módon ellehetetleníti. A kormány arra történő felhatalmazása, hogy a címzett támogatások rendszerében meghatározó országos fejlesztési programot jogszabályként megalkothassa, gyakorlatilag kétféle eredménnyel járhat: egyrészt gyengül az Országgyűlésnek a címzett támogatásokkal kapcsolatos eddigi pozíciója, másrészt pedig a kormány sokkal közvetlenebbül szólhat bele a helyi önkormányzati rendszerbe irányuló források elosztásába.
A tárgyalt törvényjavaslat a megyei területfejlesztési tanácsok hatalmát növeli: növeli, mert a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény alapján döntési jogkört ad az éves költségvetési törvényben meghatározott önkormányzati céljellegű támogatások felhasználására, illetve az ezzel összefüggő fejlesztések megvalósítása tekintetében.
(9.50)
Ez a rendszer és ez a rendelkezés, mivel a megyei területfejlesztési tanács meghatározó szereplője a megyei önkormányzat, a megyéknek a pénzújraelosztó szerepét megerősíti a kistelepülésekkel szemben, hiszen a kistelepülési önkormányzatok ezekben a megyei területfejlesztési tanácsokban nem - vagy nagyon ritkán és nagyon kis mértékben - tudják érvényesíteni érdekeiket.
Egyértelműen a kistelepülési önkormányzatokat érinti hátrányosan az úgynevezett céltámogatási kiegészítő keret tervezett megszüntetése, amelyet egyébiránt a javaslat meglehetősen szemérmesen bújtatva tartalmaz a zárórendelkezéseknél, és mi több, a javaslathoz fűzött törvényi indokolás egyetlen árva szót sem tesz erről, hogy ezt meg kívánja szüntetni az előterjesztés. A jelenlegi cél- és címzett támogatási törvényt hatályon kívül helyezni kívánja, továbbá ennek alapján kibocsátott egy kormányrendeletet, amely a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréhez kapcsolódó céltámogatási kiegészítő keretből adható olyan támogatás, amely egy kiegészítő pénzeszköz, amelynek a célja a társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott, valamint az országos átlag kétszeresét meghaladó munkanélküliséggel rendelkező települési önkormányzatoknak olyan fajta segítése, hogy céltámogatáshoz jussanak, és ehhez a saját forrásokat ki tudják egészíteni. Ennek a céltámogatási kiegészítő keretnek az eltörlésével egy újabb eszköz szűnne meg a kisebb településeknek, és teljesen nehéz és reménytelen helyzetbe hozná őket a felzárkózás területén.
Bürokratikus intézkedések tömkelegét is tartalmazza ez a rendelkezés. Természetesen nem vitatható, hogy az államháztartás érdekei, a költségvetési fegyelem, az önkormányzati gazdálkodás területén tapasztalható hiányosságok, amivel többször találkozunk a költségvetési vitánál is, indokolttá teszik a cél- és címzett támogatás felhasználására vonatkozó jogi normák szigorítását. Ezt helyeseljük, például a lemondásra, az elvonásra vagy a visszafizetésre megállapított új szabályokat; ugyanakkor a javaslat egynémely rendelkezése túl bürokratikusnak tűnik, talán túlságosan szigorúnak, vagy éppenséggel kizárólag az államapparátus kényelmét szolgáló intézkedés. Ilyen például a címzett és céltámogatások határidejének jelentős csökkentése, ilyen például annak a kimondása, hogy az önkormányzat által benyújtott támogatási igény összegét minisztériumi kezdeményezésre módosíthatja, illetve módosítania kell az önkormányzatnak, ez kötelező erővel bír. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Igen, a következőben meg fogom takarítani azt a két-három percet, amit szeretnék beszélni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir