DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, a napirendi pont előadója: Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Izrael és Magyarország között a gazdasági kapcsolatok 1989-től, a diplomáciai kapcsolatok felvételétől indultak fejlődésnek. A kereskedelmi forgalom 1992-ig évről évre dinamikusan nőtt. Az ezt követő időszakban azonban lelassult a forgalom növekedése. 1996-ban a kétoldalú forgalom értéke mintegy 90 millió dollárt tett ki.
A forgalom stagnálásának egyik fő oka a fokozódó versenyhátrány. Izrael más országokkal létrehozott szabadkereskedelmi megállapodásai miatt a magyar termékek versenyhátrányba kerültek az izraeli piacon. Izraelnek többek között az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és Kanadával is van szabadkereskedelmi megállapodása.
A Magyar Köztársaság és Izrael állam közötti szabadkereskedelmi megállapodás létrehozására irányuló előkészületek már 1993-ban megkezdődtek. Ezek a tárgyalások 1997 júliusában fejeződtek be. A megállapodás aláírására két hete - 1997. október 14-én - került sor. Ennek eredményeként Izrael hosszabb távon stabil felvevőpiaca lehet a magyar áruknak.
(17.40)
A megállapodás áttételesen ösztönzően hat a magyarországi tőkebefektetések növelésére is. Az izraeli cégek 1996 végéig mintegy 370 millió dollárt fektettek be hazánkban. A megállapodás általános szabályrendszere gyakorlatilag azonos Magyarország és az Európai Unió közötti társulási megállapodással.
Az ipari termékek kereskedelmében a megállapodás megfelelően tükrözi mindkét fél érdekeit. Rögzíti az Izrael és Magyarország közötti ipari szabadkereskedelem 2001-ig történő fokozatos megvalósítását. Magyar szempontból kiemelendő, hogy a megállapodás hatálybalépésétől azonnal a magyar ipari cikkek 97 százaléka vámmentesen kerülhet az izraeli piacra. Ezzel egyidejűleg mi az Európai Unióval szemben vállalt vámlebontást alkalmazzuk.
Hosszas tárgyalások eredményeként alakult ki az agrármegállapodás, amely megfelelően szolgálja a magyar érdekeket. Izraeli részről egy sor fontos termékre sikerült vámcsökkentést elérnünk, beleértve olyan termékeket is, ahol a versenytársak még ilyen elbánást nem kaptak. Magyar részről az engedményeket ugyancsak mennyiséghez kötött kedvezményes vámkvóta formájában adtuk meg.
Végezetül szeretném megköszönni a gazdasági bizottság egyhangú támogatását.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjék. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir