BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Hetek óta folyik a vita hol napirend előtt, hol kérdés formájában egy magánalapítvány döntéseivel - pontosabban azok hiánya miatt - kapcsolatban a parlamentben. Azt már tudjuk, hogy mit nem tett az Energia Alapítvány, azt is tudjuk, hogy a kormány milyen célokat tűzött maga elé a gázenergia árának növekedése kapcsán az Energia Alapítvány további bővítése címén, és ma már azt is tudjuk, hogy Karl Imre, az MSZP képviselője nem mond le a bizottság éléről, és nem mond le más posztról sem.
Kérdéseim a következők, amelyeknek terjedelme lehet, hogy meghaladja a három percet, ezért azokat miniszterelnök úrhoz írásban is eljuttattam.
Miért hozott a kormány olyan határozatot, hogy 1 milliárd forinttal támogat egy olyan alapítványt, amelynek szinte kizárólag állami forrásai vannak, hiszen az energiaszektor csak morzsákkal támogatja?
Miért magánalapítványi formában támogatja a kormány, holott a polgári törvénykönyv számtalan bekezdése alapján a feladatra kizárólag közalapítvány lehetne létrehozható?
Miért hozta meg a kormány azt a rendeletét, amelyben kötelező feladatként határozta meg a jegyzőknek, hogy az Energia Alapítvány számára adatokat szolgáltasson ki, amikor tudja, hogy az önkormányzati törvény szerint kormányrendelet csak államigazgatási feladatot állapíthat meg a jegyzőnek?
Miért gondolta úgy a kormány, hogy államigazgatási feladatnak minősül egy magánalapítvány számára kiszolgáltatni azon állampolgárok személyi adatait, akik egy adott településen a legrászorultabbak?
A kérdések közül szeretném még kiemelni, hogy miért nem reagál a kormány azokra az önkormányzati tiltakozásokra, amelyek egyértelműen jelezték, hogy az Energia Alapítvány vezetője olyan feladatokra kötelezi a jegyzőket, amit még törvény sem tehet meg.
Miért állítja a kormány, hogy az Energia Alapítvány csak 3 millió forintot költött magára, amikor tudja, hogy az alapítvány a helyi önkormányzatok köztisztviselőivel több száz millió forint nagyságrendű törvényellenes munkát végeztetett el?
Miért nem veszi észre a kormány, hogy itt egy államilag támogatott pilótajáték folyik többségében állami pénzzel - az önkormányzatok törvényellenes és a jegyzők alkotmányellenes felhasználásával -, miközben a magánalapítvány filléreket osztogat a rászorult családok számára, adatokhoz jut hozzá, amelyek kezelése jogszabályellenes, és félő, hogy ezen adatokat az 1998. évi választásokkor fogják felhasználni?
Miért akarja a kormány az áremelés ellentételezésére kiegészíteni eljárását?
Befejezésül: miért nem akarja a helyi közösségek számára ellenőrizhető módon segíteni a családokat a nehéz megélhetési körülményekben úgy, ahogy erről a szociális és az önkormányzati törvény szól?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir