DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem tisztem, hogy az ÁPV Rt. igazgatótanácsának a nevében reagáljak a napirend előtti felszólalásra, viszont a szakmai felügyeletet ellátó minisztérium nevében néhány tényre fölhívnám a figyelmet.
1992-93-ban indult el az a folyamat, ami Bábolnán a korábbi egységes rendszert megbontva különböző kft.-ket hozott létre, több mint 41 ilyen kft. alakult, amelyeknek tulajdonosi viszonyai, működési rendszere eléggé kusza képet mutatott, az egymással szembeni vagy az egymást támogató működése a piacok megszerzése iránt szinte átláthatatlanná tette a tevékenységet.
Zárójelben jegyzem meg, hogy Bábolna akkori elnöke, Bogárdi Zoltán, aki itt van a teremben, ezeket a kft.-ket, illetve ezeket a kisebb egységeket ő indította az útjára, tehát ő volt az, aki ezt a folyamatot elkezdte, amely folyamat aztán a végén odáig jutott, hogy az egymással szembeni piaci harc, illetve a finanszírozási rendszer, amely Bábolnának mint egységnek - illetve, ahogy képviselő úr is utalt rá, a felvett hiteleknek és az integrációnak - a terhei már nem egyformán oszlottak meg. Tehát Bábolna volt, amely a hiteleket fölvette, és akik ezt forgatták és felhasználják, azok között bizony sok kft.-t találunk, amelyekről egyébként, még egyszer hangsúlyoznám, a személyi összetételt és a tulajdonosi viszonyokat is ismerve eléggé összefüggéstelen kép alakult ki.
A privatizációs törvény módosítása kapcsán ez év tavaszán döntött úgy az Országgyűlés, hogy Bábolna állami tulajdonát 50 százalék plusz 1-ben határozza meg. Két komoly szakmai befektető, pénzügyi befektető jelentkezett: az EBRD és az IFC. Nyilvánvaló, hogy itt Bábolna privatizációja kapcsán egy vizsgálatot kellett lefolytatni annak érdekében, hogy lássa a kormány, milyen pénzügyi háttérrel és milyen vagyoni biztosítékokkal rendelkezik, viszont nehezítette a privatizációt még az, hogy 21 ezer hektár föld a Bábolna Rt. tulajdonában van, és mivel itt az Országgyűlés előtt most olyan vita folyik, amely a föld tulajdonlásának, illetve a föld későbbi sorsának eldöntését is rendezni kívánja, nem tartotta a kormány szerencsésnek, hogy a privatizációt úgy indítsa el, hogy aztán ebből később politikai támadások következtében arra lehessen majd itt hivatkozni bizonyos ellenzéki képviselők részéről, hogy a részvények 30 százalékának értékesítésével bizony közvetett tulajdont szerez a külföldi a bábolnai földek fölött, amely közvetett tulajdonszerzést egyébként a magyar jog nem ismeri.
(8.40)
De nyilvánvalóan mint politikai érv jól hangzik.
1997. augusztus 21-én tárgyalta a kormány ezt az előterjesztést, és ekkor az ad hoc bizottság jelentését is figyelembe véve úgy döntött, hogy két vonatkozásban további vizsgálatokra van szükség. Az egyik: a szervezeti megoldás egyszerűsítése Bábolnán, tehát az eddigi gazdasági rendszernek az ésszerűsítése és áttekinthetőbbé tétele; és természetesen a reorganizációs program elindítása. E vonatkozásban a vizsgálat még nem fejeződött be. Október 20-án egy újabb vizsgálatra került sor, amelynek az eredményét még nem ismerjük.
Ennek a vizsgálatnak ki kell terjednie arra is, hogy a föld értékelését újra el kell végezni, mert a földet annak idején 3000 forint/aranykorona értékben határozták meg, összhangban a kárpótlási törvény idevonatkozó rendelkezéseivel - természetesen ez a föld jóval többet ér. Egy előzetes értékbecslés már elkészült, amely 4 milliárd 37 millió forintot mutat - ezt Bábolna rendelte meg. Most a kormány egy másik termőföld-értékelést indított útjára; ez az összeg feltételezhetően nagyobb lesz, tehát a bábolnai vagyon mindenféleképpen, több mint a könyvben jelzett.
Nyilvánvaló, hogy a vizsgálat befejezéséhez és a reorganizációs program elindításához a bankok véleményére is szükség van, mennyire látják a kihelyezett pénzt biztonságban, illetve megoldhatónak a finanszírozhatóságot a hosszú távú integrációs tevékenység tekintetében.
Én azt hiszem, hogy a végleges vizsgálati eredmény birtokában tudjuk majd az Országgyűlést tájékoztatni arról, hogy az ÁPV Rt. mint tulajdonos, a tulajdonosi jogaival hogyan és miként élt, illetve, hogy terheli-e és milyen mértékű felelősség a bábolnai vezetést a működtetés nehézségeiért.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir