PANCZA ISTVÁN

Full text search

PANCZA ISTVÁN
PANCZA ISTVÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban fejeződött be a volt állami lakások értékesítése. A vásárlásra jogosult korábbi bérlők közül különösen a nyugdíjasok, nagycsaládosok nem tudtak élni a vételi lehetőséggel, ezért a lakást a jövőben is bérlőkként kívánják használni. A helyi önkormányzatok az elmúlt időszakban emelték meg ezeknek a lakásoknak a bérét. Az országban több helyen, főként a városokban fordult elő, hogy a bérleti díjat aránytalanul nagy mértékben emelték. Szeged megyei jogú város önkormányzata például a lakások műszaki adatai alapján 169,06 százalékkal emelte a lakások bérleti díját. Ez az intézkedés több ezer, szerény anyagi jövedelemmel rendelkező családot érintett.
A vonatkozó jogszabályok szerint amennyiben a bérbeadó és a bérlő között vitás a bérleti díj összege, a bérlők a bér megállapítása céljából bírósághoz fordulhatnak. A fent említett szegedi bérlők is élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, arra hivatkozással, hogy szociális helyzetük ilyen mértékű béremelés következtében teljesen ellehetetlenül. A lakásbérletre vonatkozó jogszabályok ugyanis nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amelynek alapján a bérbeadó a bér megállapítása során ne csupán a lakás műszaki adataira, hanem arra is legyen figyelemmel, hogy a bérlők már több évtizede élnek ezekben a lakásokban, és a drasztikus béremelés létüket veszélyezteti.
Kérdezem tehát államtitkár urat: van-e lehetőség az önkormányzati lakások bérének megállapítása során a lakások műszaki adatain túlmenően a szociális helyzet figyelembevételére is? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir