DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Torgyán képviselő úr széles horizontú, tényektől, valóságtól elrugaszkodott magasságokban szárnyaló beszédéből néhány munkaügyi vonatkozásra szeretnék reflektálni.
Egyrészt örülök, hogy a képviselő úr - ha három és fél éves késéssel is - eljutott arra a felismerésre, amit mindenki tud, hogy Nyugat-Európában, Észak-Amerikában a munkanélküliség, a foglalkoztatás első számú politikai kérdés. Sajnálatos, hogy a magyar parlamentben ez az érzékenység ellenzéki oldalakon eddig nem mutatkozott meg. Ezt jól jelzi, hogy a tárca 1994 és 1997 között, három év alatt gyakorlatilag nem volt napirend előtti felszólalás címzettje, az azonnali kérdések, interpellációs kérdések két-három százalékát kapta, ezt is javarészt az MSZP jóvoltából.
Másodszor: Torgyán képviselő úr állításával ellentétben a magyar munkanélküliségi ráta nem kedvezőbbnek, hanem kedvezőtlenebbnek tünteti fel a helyzetet: nemzetközileg összehasonlító módon számítva 10 százalék alatti. Egyébként ez jobb, mint olyan országokban mint Franciaország, Németország, Írország, Finnország és így tovább. Egyébként a ráta csökken.
Visszautasítom azt az állítást, hogy a kormány nem kívánja mérsékelni a munkanélküliséget. Erre a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz. Azt hiszem, ha képviselő úr nyomon követi a tárca és a kormány tevékenységét, erről maga is meggyőződhet. Nagyon sajnálom, hogy a tényeket illetően Torgyán képviselő úr nem tájékozódott eléggé.
Ami a reálkereseteket illeti: 1996-ban sajnos, csökkentek, nem 17 százalékkal, hanem 5-6 százalékkal; ez évben nőnek. Jövőre is nőnek, és ennek az alapját nemcsak a kormány szándékai adják, hanem azok a megállapodások, amelyeket a szociális partnerekkel kötöttünk.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir