DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Ebben a csendes alkonyati órában én megkísérlem a lehetetlent, igyekszem elkerülni az unalmas bőbeszédűséget, és szeretném felkelteni a figyelmet. De óvatosságból előre kell jelezni, hogy az éles pengeváltások harcmezeje után egy csendes, békés tisztásra érkeztünk, és egy száraznak tűnő szakmai vitában kell ütköztetnünk az érveket. A cégnyilvántartás kétségtelenül nem dobogtatja meg a szíveket, nem borzolja fel az indulatokat, de azért lehetőleg vegyük tudomásul, hogy egy jelentős és fontos törvényjavaslat sorsáról kell döntenünk, és jó lenne, ha alaposan körbejárnánk a problémákat, hiszen valójában erre is szól a képviselői megbízatásunk.
Töredelmesen bevallom, hogy az utóbbi időben a törvényjavaslatok olvasását mindig az általános indokolásnál szoktam kezdeni, mert ez a bővített preambulum fogalmazza meg valójában a törvényalkotó célját, szándékait és foglalja össze a törvényjavaslat lényeges rendelkezéseit. Őszintén rögzíteni kell, hogy nem minősíthető túlértékelésnek az általános indokolásnak az a bevezető mondata, hogy "kiemelkedő jelentősége van a cégjogi rendelkezéseknek a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó anyagi jogi rendelkezések hatályosulása és gyakorlati alkalmazása szempontjából". Valóságos tényt fogalmaz meg az a mondat is, hogy "a törvényjavaslat eleget tesz annak a követelménynek, hogy a cégnyilvántartás biztosítsa a piaci szereplők közhiteles adatokkal történő tájékoztatását". Azt már kicsit meg lehetne kérdőjelezni, hogy a cégbíróságok tevékenysége a jövőben gyorsabb és racionálisabb legyen, hogy önmagában jogi eszközökkel ez biztosítható-e vagy nem.
Igaz az is, hogy széleskörűen érvényesülnek az európai harmonizációs szempontok, és különösen az Európai Közösségnek az 1. számú irányelve. Az kétségtelen, hogy a legemelkedettebb az elvárásokat megfogalmazó (2) és (3) bekezdés - az, hogy a gazdasági élet valamennyi szereplőjének a cégeljárás egyszerűsítése, gyorsítása, a cégadatok naprakész nyilvántartása iránti jogos elvárását kívánja kielégíteni a törvényjavaslat.
Ha most egy kicsit megpróbáljuk leltározni, hogy erre miért is volt szükség a korábban érvényben volt tvr.-rel szemben, azon kívül, hogy egy törvényben foglalja össze a cégnyilvántartásról és a cégnyilvánosságról szóló rendelkezéseket, és mi az újszerű a régivel szemben, a teljesség igénye nélkül csak néhány pontban.
Amire már többen is kitértek: az ex nunc hatályút konstitutív hatályúvá teszi, mégsem szolgáltatja ki a gazdasági élet szereplőit egy hatósági önkénynek, hiszen ott van a 30-60, illetve a 39-69 nap, amikor a mulasztás miatt automatikussá válik a bejegyzés.
Felhívnám a figyelmet arra, amiről még kevesen szóltak: hogy pontos fogalmi meghatározásokat ad ez a törvényjavaslat. Pontos fogalmi meghatározását adja a közhiteles cégnyilvántartásnak, elhatárolja a cégmásolat, a cégkivonat, a cégbizonyítvány fogalmát, és a hiteles másolat kérésének lehetőségét is kiterjeszti egyéb cégiratokra a korábbi tvr.-rel ellentétben.
A korábbi tvr.-ben is szerepelt az Igazságügyi Minisztérium szervezeti egységeként működő Cégnyilvántartási és Információs Szolgálat, de ez a törvény pontosan meghatározza a feladatkörét.
Ugyancsak szerepelt már a korábbi törvényben a Cégközlöny, de ez a törvény szintén pontokba foglalja, felsorolja a feladatot, és meghatározza, pontosítja a Cégközlönynek mint intézménynek a tartalmát és az indoklás külön kitér a Cégközlöny jelentőségére, mert attól az időponttól kezdődően lehet hivatkozni adatokra, tehát az adat harmadik személy vonatkozásában lényegében attól kezdődően tekinthető hatályosnak, amikor az adat a Cégközlönyben közzétételre került, a Cégközlöny ugyanis mindenki számára hozzáférhető és elérhető.
Talán apróságnak tűnik, de például betéti társaság esetén a cégjegyzéknek tartalmaznia kell a társaság kültagjainak nevét, lakóhelyét és betétjük együttes összegét.
Vagy például jelentéktelennek látszik, hogy természetes személy esetén például az anyja leánykori nevét is fel kell tüntetni, és most már a száz Nagy József között különbséget lehet tenni, az anyja neve is ott szerepel a cégjegyzékben.
Vagy például részvénytársaság esetében a részvényfajtáknak és a részvényosztályoknak kötelező a meghatározása.
Lényeges például az is, hogy a cégnévnél a vezérszón kívül csak magyar szavak szerepelhetnek. Tehát lehet Prométheusz, de a többiben már magyar névnek kell szerepelnie a vezérszón kívül.
Vagy milyen jelentősége van annak, hogy külföldi személy cégjegyzékbe történő bejegyzése esetén a magyarországi kézbesítési megbízottnak a nevét és lakcímét kell tartalmaznia a cégjegyzéknek? Képzeljék el, hogy mennyi bonyodalom volt ebből, hogy külföldi cégnél nem lehetett tudni, hogy kézbesítsenek. Most kötelező bejegyezni a magyarországi kézbesítési megbízott nevét és lakcímét.
Már többen beszéltek az egyablakos megoldásról, ami leegyszerűsíti az eljárást, a cégbíróság szerzi be az adószámot, a tb-folyószámot, a statisztikai számot. Tehát hivatalból szerzi be, megspórolva ezzel a korábbi utánajárásokat.
Könnyíti az eljárást - ez elég sok vitát keltett -, hogy bírósági ügyintéző is hozhat határozatot az apróbb jelentőségű ügyekben.
Kiemelném még végül az adatvédelmi szempontok érvényesítését és a kamarák - bár nem teljes körű - bevonását, mert hiszen azon lehet vitatkozni, hogy milyen feladatokat lehetett volna még a kamarára átruházni.
Mindig lehet vitatkozni azon, hogy bűn-e vagy erény az aprólékosság. Nyilván egyesek sokallják például az átalakulás, az összeolvadás és a beolvadás bejegyzésének vagy a törvényességi felügyeletnek a részletes szabályozását. Mégis, ha már szavazni kellene, akkor inkább erénynek tartanám a törvényjavaslat aprólékosságát, hiszen a közhiteles és nyilvános cégnyilvántartás és a cégeljárás működési kereteinek gondos kiépítése az áttekinthetőséget és az egyértelműséget, a félreértések elkerülését, összességében tehát a jogbiztonságot szolgálja.
Nem lehet megkerülni, hogy egy törvényjavaslat vitájában ne térjünk ki a törvény végrehajtásának személyi és tárgyi feltételeire. A törvényjavaslattal kapcsolatban személyi vonatkozásban Szigethy István képviselőtársam már nevesítette a törvény atyjaként kezelt Sárközy Tamás professzor urat, de azért ha már egy kétsoros vers alá a költő odaírhatja a nevét, és halhatatlan lesz, azért ne feledkezzünk meg arról - az előterjesztőnek erre nincs lehetősége, de legalább az országgyűlési jegyzőkönyv örökítse meg -, hogy az Igazságügyi Minisztériumból a Gadó Gábor helyettes államtitkár által vezetett csapat hozzájárult ahhoz, hogy ez egy ilyen összefüggő és a problémákra választ adó törvényjavaslattá vált.
Essék szó a törvény végrehajtásánál a cégbírákról is, akiket a jogkereső közönség egy kicsit igazságtalanul vádol a hátralékkal! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Cégbírák Országos Egyesülete egy alkalommal meggondolatlanul megválasztott örökös tiszteletbeli elnökségi tagnak, aminek az a következménye, hogy évenként részt vehetek a cégbírák konferenciáján, és higgyék el, testközeli tapasztalat alapján állíthatom, hogy a Gál Judit cégbíró által vezetett és a Szigethy István által már nevesített, Zumbók Ferenc által vezetett cégbírói csapat a hivatás iránt mélységesen elkötelezett és szakmailag kiválóan képzett társaság. Egyet nem tudtak tényleg megcsinálni, bárhogy is igyekeztek: a nap 24 órájából nem tudtak 28-at csinálni, de még 26-ot sem.
(18.10)
Tehát nyilván a cégek szaporodása révén elszaporodott a hátralék is, amelynek a ledolgozása tekintetében azonban már komoly eredmények mutatkoznak.
A személyi feltétel minősége tehát adott, azonban a tárgyi feltételeken kellene és lehetne is javítani. Tudom, hogy könnyű dolog mindig a pénzt emlegetni, ugyanakkor nehéz elvárni - és egyedül a cégbíráktól -, hogy ingyenes túlmunkát végezzenek. Tehát erre is gondolni kellene, amikor a hátralékról beszélünk.
Engedjék meg, hogy befejezésül elmondjam: tudom, hogy szerénytelenségnek hatna most az az állítás, hogy sikerült az érdeklődést felkelteni egy keményen szakmai törvényjavaslat iránt, viszont foglalkozási ártalomként remélem, hogy legalább megkíséreltem felhívni a figyelmet a jogalkotás néhány apró műhelytitkára.
Lássuk be, hogy a jogalkotó számára a gazdasági élet mindig egy dzsungel a napot eltakaró lombkoronákkal, a földön burjánzó indákkal. Egy ilyen dzsungelbe csak egy jó bozótvágó késsel lehet behatolni. Tekintsék úgy a cégeljárásról szóló törvényt, hogy ez egy bozótvágó kés, amellyel a gazdasági társaságoknak ebbe a zűrös életébe a jogalkotó most be akar hatolni, áttekinthető rendet és jogbiztonságot akar teremteni. A feladatunk az, hogy általunk is elfogadásra javasolt törvényjavaslattal ezt a bozótvágó kést közösen élesítsük ki.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir