DR. FÜLE ISTVÁN

Full text search

DR. FÜLE ISTVÁN
DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Remélem, az előbb is ezt mondtam... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) A 35-össel folytatom, mert Veér Miklós kolléga a 34-esnél fejezte be. Ő is említette a pénzhiány problémáját, amely bizonyos értelemben a törvény módosítását alapvetően meghatározza. Úgy tűnik, hogy a '92. évi XXIII. törvény módosításának 38. §-a szintén a pénzhiányról szól, miszerint az önkormányzati képviselő-testületek 10 százalék mértékben negatív irányban is eltérhetnek az illetményalaptól.
Ezzel kapcsolatosan az a fő gondom, hogy általában az önkormányzatoknál dolgozó köztisztségviselők fizetése, illetménye pénzhiány miatt így is jelentősen elmarad az egyéb területeknél - főleg a központi szerveknél - megállapított tényleges jövedelmektől. Ezért sem látom igazán indokoltnak azt, hogy 10 százalékkal negatív irányban eltérhessen az önkormányzat testülete az illetményalaptól. Másrészt úgy gondolom, hogy az egész közszolgálati törvény többek között arról szól, hogy differenciálni természetesen kell, de nem valószínű, hogy azon az alapon, hogy mely önkormányzat képviselő-testülete éppen milyen hangulatban van, és hogyan fog dönteni az ott dolgozók illetményalapjáról.
(18.50)
Tulajdonképpen még itt, ebben a szakaszban beszélhetek az ajánlás 40. pontjáról, amely a törvényjavaslat 41. §-át érinti. Ez szintén pénzhiányról szól. Itt ugyanis, amíg üdvözlendő az, hogy a jegyzők esetében a település lélekszámától függően komoly differencia van, ezzel együtt is a jegyzők illetményalap-szorzóját elég alacsonyan állapítja meg a törvényjavaslat. Ez ott okoz nagy problémát többek között a megyei jogú városok esetében, ahol osztályvezetők főosztályvezetői megbízásaira is sor kerül. Ebben az esetben ugyanis - az ő illetményalap-szorzóikat is figyelembe véve - negatív differencia alakul ki a jegyzőkkel szemben.
Tehát javaslatom pontosan arról szól, hogy ezt a differenciát próbáljuk valamilyen értelemben feloldani. Ez - mondom még egyszer - nem indokolt differencia. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir