DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság nemzetközi elismerését, az euro-atlanti integrációs törekvések előmozdítását és az egészséges nemzeti öntudat erősítését szolgálja a magyarság hírnevét öregbítők, a reális és korszerű Magyarország-kép kialakításában és terjesztésében közreműködők tevékenysége.
E személyek és szervezetek sikerei - a személyes elismertségen túl - hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország a nemzetek közösségének megbecsült tagjává váljék. A magyarság egészét szolgáló kiemelkedő tevékenység ösztönzése hangsúlyozza a haza és a nemzet szolgálatának fontosságát.
Mindezekre tekintettel az egész nemzet megbecsülését szeretné a kormány kifejezésre juttatni azzal, hogy - összhangban az 1997. évi magyarság 2000 tanácskozás ajánlásával - egy új kitüntető díj, a Magyarság Hírnevéért-díj alapításával, intézményes keretek között kerülne elismerésre ezen személyek és szervezetek tevékenysége.
Ennek érdekében a kormány javasolja a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény megfelelő kiegészítését. Erre azért van szükség, mert jelenleg a miniszterek és a miniszterelnök kizárólag szakmai jellegű díjak alapítására és adományozására jogosultak. A Magyarság Hírnevéért-díj azonban nem tekinthető szakmai jellegű elismerésnek, mert a legkülönfélébb területeken folytatott kimagasló tevékenységek elismerését tenné lehetővé.
A díj jelentősége indokolja, hogy annak alapítása - hasonlóan a művészeti díjakhoz - kormányrendelettel történjék. Ennek megfelelően a törvénymódosítás felhatalmazza a kormányt a díj alapítására és adományozására.
A díjat a miniszterelnök minden év december 10-én, annak a napnak az évfordulóján adná át, amikor Szent-Györgyi Albert, az első magyar Nobel-díjas e magas elismerést átvette. A díjban évente legfeljebb 15 fő, illetve szervezet lenne részesíthető egy külön, erre a célra létrehozott bizottság ajánlása alapján. A díjat hazai és külföldi személyek és szervezetek egyaránt megkaphatnák.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot a benyújtott formában fogadja el, ezzel is támogatva a modern Magyarország-kép kialakítását és terjesztését szolgáló munkát. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir