DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! A Magyar Demokrata Fórum elkötelezett híve az euro-atlanti integrációnak, sőt, talán nyugodtan mondhatjuk, ennek az volt az előfeltétele, hogy a Varsói Szerződés mint katonai tömb megszűnjön. Ennek megszűnésére a Magyar Demokrata Fórum akkori elnöke, Antall József, néhai miniszterelnök úr javaslata után került sor.
A népszavazás intézményéről - hiszen külügyminiszter úr felvetette, hogy a népszavazás és annak eredménye esetleg kérdéses. Milyen veszély leselkedik a népszavazásra? Mindenféleképpen az, hogy a kormányzat nem fogadta el az ellenzék figyelmeztetését 1997. július 11-én, amikor jeleztük, hogy hasonló kezdeményezés indult el a társadalomban a népszavazás ügyében. Ez: a föld, a külföldiek földtulajdonszerzése, és ha a kormány nem vonja vissza a földtörvényre tett módosító javaslatát, akkor óhatatlanul egyidőben kerül sor a népszavazásra. Ezt a miniszterelnök úr akkor nem hitte el; utólag kénytelen volt belátni, hogy ez nem a Magyar Demokrata Fórum kitalálása, hanem a jogszabályokból természetesen adódik.
Megítélésünk szerint akkor veszélyezteti valami is a népszavazást, ha a kormány alkotmánysértő lépésre szánja el magát. Megítélésünk szerint akkor tesz alkotmánysértő módon, ha a több mint 300 ezer aláírással kezdeményezett népszavazási kérdés nem kerül fel a szavazólapra. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Úgy van!) Még van idő, még meg lehet oldani, ellenzéki oldalról teszünk arra javaslatot, és megteremtjük a lehetőségét annak, hogy önöknek alkalmuk legyen elfogadni ezt a kérdést, és ha ez kerül a szavazólapra, egészen biztos, hogy sikeres és eredményes népszavazás elé nézünk, ami, úgy gondolom, az országnak és mindenkinek az érdeke. Ebben várnánk a tisztelt kormánypárti képviselők megértését és cselekvését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir