DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszter úr és az ellenzéki frakcióvezetők is egybehangzóan arról szóltak, hogy Magyarország NATO-tagsága az a döntő kérdés, amellyel hosszú évtizedekre eldől az ország sorsa. Nem hagytak kétséget afelől, hogy ebben egység van a magyar politikai erők között. Igazuk van: felelősséget visel ezért a kormány, felelősséget viselnek a kormánypártok, felelősséget visel az ellenzék, és meggyőződésem szerint felelősen fog dönteni a magyar nép november 16-án, a népszavazáson.
Mégis, amikor felvetődik az a kérdés, hogy beárnyékolja-e valami ezt a népszavazást, azt gondolom, hogy a korrekt és tisztességes válasz az elmúlt hetek történetében keresendő. Mert melyik párt volt az, amelyik először javasolta, hogy a földről és a NATO-ról szóló népszavazást együtt tartsuk? A Magyar Demokrata Fórum! (Demeter Ervin: Nem ezt javasoltuk!) Melyik párt volt az, amelyik szintén javasolta, hogy együtt kerüljön sor erre a népszavazásra? A Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum! (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Így van! - Taps ugyanonnan.)
(15.20)
Mely pártok voltak azok, amelyek az alkotmányügyi bizottságban elismerték, hogy az a két kérdés, amelyet a kormány megfogalmazott, helyénvaló? Az ellenzéki pártok voltak. (Zaj, felzúdulás az ellenzéki padsorokban. - Dr. Dávid Ibolya: Felháborító!) És amikor a Fidesz előállt egy plusz kérdéssel, azt az ellenzéki pártok közül többen nem szavazták meg. (Zaj.) Tessék megtekinteni az alkotmányügyi bizottság jegyzőkönyvét! (Dr. Torgyán József: Döbbenet!)
Szeretném bejelenteni, hogy a Magyar Szocialista Párt frakciója természetesen az alkotmány és a törvények szellemében az aláírásgyűjtési kezdeményezést - amikor az a Ház elé kerül - érdemben meg fogja vizsgálni, és az alkotmány szellemében fog eljárni. Ez azonban semmit nem von le abból, hogy a mostani népszavazási kezdeményezés alkotmányos és törvényes, és bízom benne, hogy az Alkotmánybíróság is - amennyiben egyáltalán fölteszik nekik ezt a kérdést, mert hogy önök óvakodtak ettől a kérdéstől - helyben fogja hagyni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir