DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Én csatlakozni szeretnék az elnök úrhoz, hogy engem is meglepett a képviselő úr hozzászólása, hiszen a megadott napirendben mindenről volt szó, csak arról nem, amiről éppen beszélt - de ezt már megszoktuk -, és a téma annyira aktuális, hogy azt hiszem, minden felkészülés nélkül is módom lesz egy kerek, kielégítő választ adni.
Kezdjük talán, induljunk el a kályhától - hiszen energiakérdésről van szó -: onnan, hogy piacgazdaságot építünk. A piacgazdaság mint a demokrácia alap-előfeltétele, azt tartalmazza, hogy az áraknak - beleértve az energiaárakat is - fedezniük kell a szükséges költségeket.
Azzal sem kell még egyszer untatnom önöket - mert nagyon sokadik ismétlés lenne -, hogy az energiaszektor privatizációja egy nagyon fontos lépés volt, amely nemcsak a költségvetésnek hozott elengedhetetlen bevételeket, hanem biztosította azt, hogy ez a szektor is igazi tulajdonosokhoz jutott, akik tulajdonosként gondolkozva fejlesztenek, korszerűsítenek. Hadd emlékeztessem a tisztelt Házat arra, hogy napjainkban több százmilliárd forintos fejlesztésekről tárgyal a kormányzat azokkal az új tulajdonosokkal, akik nélkül az energiaellátáshoz oly elengedhetetlenül szükséges fejlesztések sem szakmailag, sem pénzügyileg nem volnának megvalósíthatóak.
Ezen piacgazdaságnak egy alapfeltétele tehát, hogy az áraknak a költségeket fedezniük kell, és sajnálatos módon ezt az alapfeltételt az előző kormányzat - sőt azt kell mondanom, már a nyolcvanas évek kormányzata is - elmulasztotta figyelembe venni. Épp ezért az energiaárakhoz több mint hét évig nem nyúltak hozzá. De amíg a korábbi kormányzat által '93-94-ben elfogadott törvény írta elő, hogy az energiaárakat legkésőbb az elmúlt év végéig piacszerűvé kell tenni, ezért is kellett, hogy sort kerítsünk idén január 1-jével egy jelentős arányú árkorrekcióra, árbeállításra, amely korrekció - ön is jól mondta - a villamos áramnál 25 százalékot ért el, a gáznál jelentősen alacsonyabb volt, de azt hiszem, itt nem a számokról kell most vitáznunk.
(15.20)
Lényeges volt, és ezt mindkét törvény világosan előírta, hogy ezekkel az árakkal beállítottuk a piacszerű költségarányos árakat, és ez a lényege a piacgazdaságnak, hogy azóta az árak a mindenki által ismert képletnek megfelelően módosulnak, amely képletben ugyanúgy benne vannak a termelési költségeknek a módosulásai, mint például az infláció vagy ennek megfelelően a forint leértékelési rátája.
Idén január 1-jétől egy kiadott rendeletben a kormányzat úgy határozott, hogy negyedévenként fogja követni az inflációt - negyedéves árkorrekciókban; valamint a villamosenergia- és a gáztörvény előírja, hogy a gáz esetében július 1-jével, a villamos áram esetében pedig október 1-jével vagyunk kötelesek a képlet szerint évente egyszer beállítani, korrigálni az árakat. Ez történt meg akkor, amikor július 1-jével a gázárakat 9,9 százalékkal emeltük, ami egy fél évre vetítve, hadd mondjam azt, az inflációnak vagy a leértékelésnek, plusz a termelési költségek, az importárak nemzetközileg is figyelemmel kísérhető változásainak felel meg, és erre készül most a kormányzat akkor, amikor a törvénynek megfelelően most október 1-jével a villamos energia árát kénytelen korrigálni.
Én megnyugtathatom önt és önön keresztül a tisztelt Házat és a lakosságot, hogy az újságban megjelent számok nem helytállóak. Biztos, hogy a gáz esetében a mostani változtatás nem fogja meghaladni azt a 3,2 százalékot, ami a leértékelés negyedévi ütemének felel meg, és ezt a 3,2 százalékot is beleszámítva - bár még a mai nap végleges megállapodásra nem tudtunk jutni, de még a héten ezt le kell zárnunk -, a villamos áramnál mintegy 6 százaléknyi áremelésre kerül sor - mint egész éves korrekció. Hadd mondjam azt, hogy ezek az áremelések szükségszerű velejárói a piacgazdaságnak, és a kormányzat nagyon is szociális érzékenységgel kezeli ezt a kérdést, nagyon is igyekszik minden költségtényezőt többszörösen ellenőrizni, mielőtt ezeket beépíti az árakba.
Ennek megfelelően próbáljuk a szociálisan sújtott rétegeket megfelelő kompenzációban részesíteni, ami a villamos energia esetében már meg is történt, és most kialakításra került; és ön is ugyanebben az újságban, ahol a gázáremelésről értesülhetett, olvashatta azt is, hogy mostantól már a gáz esetében is sikerülni fog egy kompenzációs rendszert kialakítani. Jóllehet, még egyszer el kell mondanom, a szociális támogatás, a szociális juttatások nem az energiaárban, hanem az ár piacszerűségében és ennek megfelelően a szociálisan rászorultak támogatásában kell hogy kialakításra kerüljenek.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir