KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Örülök, hogy az ellenzék ilyen hangos tetszésnyilvánítással... (Derültség az ellenzéki padsorokban.) várja a honvédelmi miniszter véleményét.
Szeretném elmondani az önök megnyugtatására, hogy ezt a kérdést most hallottam, nem egyeztettük... (Derültség az ellenzéki padsorokban.), de azt gondolom, hogy amikor Szekeres úr megfogalmazta ezt a kérdést, akkor azt a kérdést vetette fel, ami ma az állampolgárokat is foglalkoztatja.
Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy ma reggel tárgyaltam a Pentagon helyettes államtitkárával, aki azt fogalmazta meg, hogy a Magyar Köztársaság fegyveres erejének, haderejének nem kell egyik évről a másikra elérnie a NATO-kompatibilitást, hanem egy hosszabb időszak - mintegy tíz-tizenkét esztendő - az, amennyi idő alatt ennek a hadseregnek fel kell készülnie a szövetség teljes jogú tagjává lenni abban az értelemben, hogy megfelelő hadműveletekben, gyakorlatokon és a kiképzés egészében részt tudjon venni.
Ami pedig azt illeti, hogy mibe kerülhet nekünk egy nem NATO-tagország hadseregének fenntartása, arra azt tudom mondani, tisztelt uraim és hölgyeim, hogy nem olyan régen megkötötték az úgynevezett CFE-megállapodást, amely az európai hagyományos fegyveres erők létszámára és fegyverzetére vonatkozik.
Ebben a megállapodásban kialakították e térség és Európa katonai erőegyensúlyát, és ebben a katonai erőegyensúlyban - a szomszédos és a térségben lévő országok hadseregeinek létszámát és alapvető fegyverzeteinek számát kimondva - a Magyar Köztársaság például százezer fős hadsereg, de harci repülőgépekből 180 darab fenntartására kapott lehetőséget.
Vagyis, ha nem fogunk a szövetséghez tartozni, akkor valószínűleg azt a folyamatot, amit elkezdtünk - és amit úgy nevezünk, hogy a hadsereg jelentős létszámcsökkentése -, meg kell állítani, hiszen a szövetségen belül elegendő egy kisebb létszámú hadsereg, elegendő kevesebb fegyverzet - természetesen korszerűbb fegyverzet -, egyébként pedig a Magyar Köztársaság védelméhez az európai erőviszonyokat kell figyelembe venni.
Önök nagyon jól tudják, hogy az év végére a haderő létszáma mintegy 52-53 ezer fő lesz, 60 ezer fő lesz az úgynevezett tárcalétszám, amelyhez a katonai tanintézetek, az egészségügyi intézetek és más - idézőjelben mondott - nem harcoló alakulatok fognak tartozni. Ha ezt a létszámot emelnünk kell, ez természetesen komoly gazdasági megterhelést jelent. Azt is nagyon jól tudja minden parlamenti képviselő - hiszen nemrégen szavazott erről -, hogy a sorkatonai szolgálati időt is lecsökkentettük kilenc hónapra, mert ez a létszám - a most kialakítandó 60 ezer fős létszám - ezt teszi lehetővé.
Ha emelnünk kell a hadseregünk létszámát, akkor feltehetően emelni kell a sorkatonák létszámát is, vagyis feltehetően 16-18 hónapra kell visszaállítani a sorkatonai szolgálati időt.
(15.10)
Azt gondolom, ez sem kívánatos akkor, amikor éppen azt vizsgáljuk, hogy a NATO-csatlakozást követően, mintegy 2005-2010-ben az úgynevezett hivatásos hadsereget hozhatjuk létre, ahol megszűnne a sorkatonai szolgálat. Persze ez nem jelenti azt, hogy megszűnne az állampolgárok honvédelmi kötelezettsége.
Ha a haditechnikai eszközök oldaláról vizsgáljuk ugyanezt a kérdést, akkor azt gondolom, nem nehéz kitalálni, mennyivel drágább, mondjuk, 150-160 harci repülőgép rendszerben tartása, mintegy 100 darab vásárlása, mint amin most gondolkozunk, hogy a NATO-szövetségen belül az ország légterének biztosítása - természetesen integrálódva a NATO egységes légvédelmi rendszerébe - mintegy 50-60 vadászrepülőgéppel megoldható. Vagyis ha bizonyossá válik a NATO-felvételünk, ha megismerjük azokat a szakmai elvárásokat, amelyeket a repülőgép-beszerzési programban velünk szemben támasztanak, akkor mintegy 20-30 repülőgép beszerzésén gondolkodunk.
Még egyszer szeretném megköszönni egyrészt a kérdést; másrészt pedig arra kérem képviselőtársaimat, segítsenek nekünk abban, hogy ezeket a kérdéseket, elsősorban a NATO-csatlakozás gazdasági vonatkozásait, a lakosság legszélesebb rétegeiben tudatosítani tudjuk, ami a népszavazásban valamennyiünk számára, valamennyi parlamenti párt számára könnyebbséget (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) fog jelenteni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir