DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Valós gond, hogy nyakunkon a szüret, és az új bornak helyet kell csinálni.
Az elmúlt héten, szeptember 11-én, csütörtökön a Földművelésügyi Minisztérium sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy milyen lépésekkel próbálja a felesleges bormennyiségeket levezetni. Megismétlem ennek a lényegét:
Egyrészt a hordós és palackozott boroknak exporttámogatást szeretnénk biztosítani. Ez azt jelenti, hogy szeptember 1. és november 30. között, aki az előző évi hasonló időszakhoz képest többletexportot bonyolít le, az hordós bor esetén 10 Ft/liter, palackos bor esetén 15 Ft/liter állami támogatásban részesül.
Ugyancsak intézkedtünk a felesleges borok lepárlásának kérdésében is. Az a lepárlóüzem, amely legalább 55 Ft-ot fizet a borért literenként, 30 Ft-os literenkénti támogatásban részesül. Természetesen a borhoz minőségi kikötések is járulnak.
Valószínű, hogy nem mindenkit fog kielégíteni ez az intézkedés, mert csak azokra a borokra vonatkozik, amelyeket az Országos Borminősítő Intézet minősített, és azok megfelelő minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek.
Sajnálatos módon ennek a borfeleslegnek az egyik valós oka az, hogy becslések szerint Magyarországon mintegy egymillió hektoliter bort hamisítanak évente, és ez nagymértékben sújtja a tisztességes bortermelőket is. Minekutána a hamisítványokra ez az intézkedés nem vonatkozik, bízom benne, hogy a tisztességes bortermelők örömmel fogadják, és minekutána a sajtóban több helyen megjelent, ezt meg is ismerik, a rendelet is rövidesen megjelenik. Sajnos, kevesen olvassák az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket és a sajtót, ezért például vasárnap számon kérték azt, amit mi már csütörtökön bejelentettünk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir