DR. PUHA SÁNDOR

Full text search

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Már az év elején látni lehetett, hogy a fehérborok belföldi piacán értékesítési problémák vannak. A kannás bor értékesítése gyakorlatilag leállt. A borhamisítások elterjedése, a hamisított borok forgalmazása mérhetetlen károkat okozott a tisztességes bortermelőknek.
A szüret idejére kiderült, hogy jelentős készletek rekedtek a pincékben, és részben emiatt is, elsősorban a fehérszőlők felvásárlási - talán nevezzük inkább piacinak - árai alacsonyabbak a tavalyinál, sőt, egyes területeken a termelők még ajánlatot sem kaptak a termésükre a felvásárlóktól. Más területeken gyakran összekötik a fehérszőlő felvásárlását a kékszőlőével, megveszem, ha hozzám hozod a kéket is - mondják.
Én tudom, hogy egy piacgazdaságban direkt eszközökkel nem lehet és nem is szabad beavatkozni piaci folyamatokba. Meggyőződésem az is, hogy a parlament előtt lévő bortörvény és a hegyközségi törvény módosítása elfogadásuk esetén jelentős segítséget nyújt a termelőknek és a feldolgozóknak is, pontosan és EU-konform módon szabályozva a teljes borvertikumot, tisztázva ezzel a piac szereplőinek helyzetét, egymáshoz való viszonyát. Ugyancsak sokat segít a borhamisítások visszaszorítása terén az idevonatkozó és már elfogadott Btk.-módosítás is.
A segítség azonban sürgős lenne, hiszen a szüret már megkezdődött, és a termelők szeretnék eladni a megtermelt szőlőt, mivel többségüknek sem tároló, sem feldolgozó kapacitása nincs.
Kérdezem éppen ezért a miniszter urat: lát-e lehetőséget a kormány vagy a minisztérium részéről a piac, reméljük, átmeneti zavarának elhárítására, enyhítésére?
Várom a miniszter úr válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir