DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Ha szabad egy személyes megjegyzéssel kezdeni, a Róth Miksa Múzeum hozzám személy szerint is igen közel áll, tekintettel arra, hogy erzsébetvárosi önkormányzati képviselőként 1991-ben magam is részese voltam a döntésnek, amellyel ezt létrehoztuk.
Az önkormányzat az épület rekonstrukciós költségeinek biztosítása és működtetése érdekében támogatásért fordult az MKM-hez. Tájékoztatnom kell a képviselő urakat, hogy a tárca számos saját fenntartásban működő oktatási, kulturális intézmény működtetéséről kénytelen gondoskodni. Az erre a célra rendelkezésre álló 1 milliárd 800 millió forint ezeknek az igénynek a teljes kielégítésére sem elég.
(14.00)
Ugyanakkor az elmúlt év novemberében javasoltuk a VII. kerületi önkormányzatnak, hogy miután az épület és felújítási igénye beilleszthető a millenniumi felújítások elnevezésű forráskeretbe, pályázzanak erre. Az MKM munkatársai tájékoztatták erről az önkormányzatot, de pályázat, sajnos, nem érkezett.
Ezeken túlmenően a Művelődési és Közoktatási Minisztérium tud támogatást nyújtani múzeumi feladatok segítéséhez, például restauráláshoz, kiállításrendezéshez, az illetékes országos múzeum által biztosított szakfelügyelő bevonásával pedig a szakmai kérdések rendezéséhez.
Mindehhez támogatás szerezhető a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül is. Ennek egyetlen feltétele, hogy hivatalosan kell kérni az illető intézmény múzeummá nyilvánítását. Erre is felhívtuk az önkormányzat figyelmét, az önkormányzat ebben az esetben sem lépett.
Én tehát úgy vélem, tisztelt képviselő urak, hogy közös összefogással elérhető, hogy ne menjen veszendőbe a nemzeti kulturális örökséghez tartozó Róth-hagyaték. Ehhez azonban az kell, hogy valamennyi, ez ügyben érdekelt fél éljen a felkínált lehetőségekkel, a Művelődési Minisztérium partner lesz ebben az ügyben.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir