KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ

Full text search

KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ
KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Róth Miksa üvegfestő és mozaikkészítő munkásságát a művészetkedvelő közönség még nem ismeri eléggé, pedig a több világkiállításon aranyérmet nyert mester alkotásaival gyakran találkozhat a Szent István Bazilika, a Zeneakadémia vagy az Országház üvegablakain, -falain.
A századeleji gödöllői művésztelep kiváló művészeinek, Nagy Sándornak, Körösfői-Kriesch Aladárnak tervei alapján készült szép üvegablakok megtalálhatók Erdélyben is, Marosvásárhelyen, Temesvárott.
A kiváló művész vállalkozó hajdani lakása, valamint hajdani műtermei, tervező-, üvegfestő-, mozaikkészítő műhelyei Budapesten, a Nefelejcs utcában találhatók. A házat, annak teljes berendezésével, valamint a lakásban található sok művészi alkotással együtt a művész lánya halála után a VII. kerületi tanácsra hagyta, mely létrehozott egy alapítványt. Az alapítvány, melynek kuratóriuma az elmúlt években elég gyakran változott, nem tudta a művészeti értékének megfelelő színvonalon kezelni a hagyatékot. Évekig nem készült hiteles leltár sem, és a tárgyak őrzése sem volt megnyugtató módon biztosítva.
A hányatott sorsú hagyaték jelenlegi sorsa végre megnyugtatóbbnak látszik. Az őrzés biztosított, és az önkormányzat idén közel 28 millió forintot különített el a házra állagmegőrzés, felújítási terv és további felújítás céljából. Azonban úgy tűnik, hogy ez kevés, és az önkormányzat nem lesz képes belátható időn belül ezt az igen szép hagyatékot a nagyközönség számára láthatóvá tenni és valamilyen, például kulturális céllal hasznosíthatóvá tenni a hajdani műhelyeket.
Ezért kérdezem államtitkár urat, hogy szándékában áll-e a művelődési tárcának, és ha igen, milyen módon elősegíteni az igen értékes kulturális hagyaték méltó helyreállítását és működtetését. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir