DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nehéz Dobos Krisztina képviselő asszony felszólalására... (Dr. Pusztai Erzsébet: Nehéz!) bármit is mondani, tekintettel arra, a felszólalás eredeti címe az volt, hogy "Már a NAT sem elég rossz?". Erre válaszolhatnék igennel, válaszolhatnék nemmel: mindkét esetben elismerném, hogy a NAT rossz, holott meggyőződésem szerint a NAT jó, de nemcsak az én meggyőződésem szerint; a Medián Közvélemény-kutató Intézet által végzett felmérés szerint a magyar pedagógustársadalom kétharmad részének véleménye, hogy a nemzeti alaptanterv jó. (Dr. Dobos Krisztina: Ez se igaz, ez egy más kérdés!)
Ennyit tehát a kérdés eredeti címéről. Ami a tartalomfejlesztést illeti: meg kell mondanom, én azt gondolom, hogy ha egyszer programmá tettük a középiskolák, majd utóbb az általános iskolák felszerelését az Internettel, ha programmá tettük azt, hogy a digitális eszközöket, a számítógépeket és a számítógéphez kapcsolódó hálózatokat, interaktív multimédiákat, miegyebet bevisszük az iskolába, nem kuriózumként, hanem taneszközként... (Dr. Dobos Krisztina közbeszól.), a tanulmányokat segítő, soha nem látott hatékonyságú segédeszközként, akkor értelemszerű, hogy ehhez az eszközhöz tartozniuk kell olyan tananyagoknak is, amelyek ezzel az eszközzel kezelhetőek, ezzel az eszközzel dolgozhatók fel.
Ez a digitális tartalomfejlesztés lényege; az a digitális tartalomfejlesztés lényege, hogy nemcsak írott tankönyvekben, hanem CD-ROM-on, Interneten keresztül letölthető programokon, miegyebeken keresztül lehet különböző tananyagokat, tananyagrészleteket, tananyagcsoportokat ismertetni. (Dr. Pusztai Erzsébet: A kérdés nem ez volt!)
Hogy ezt a Közbeszerzési Értesítőben meg kellett hirdetni, úgy gondolom, ez evidens. Ugyanakkor nem látom be, miért kellett volna előzetesen egyeztetni akár a Köznevelési Tanáccsal, akár a Közoktatás-politikai Tanáccsal azt, hogy a minisztérium kiír egy pályázatot, egy tendert arra nézve, hogy: pedagógusok, multimédia-fejlesztők, szoftverfejlesztők, figyelem, ilyen tananyagokból ilyen és ilyen témakörökben várjuk a pályázatokat; majd amennyiben beérkeznek, elbíráljuk őket, és a megfelelőeket - természetesen az Országos Köznevelési Tanács illetékes bizottságának egyetértésével - tananyaggá, tantervi résszé fogjuk tenni. (Dr. Dobos Krisztina: Megcsinálják az ilyesmit! - Dr. Pusztai Erzsébet: Először fejlesztünk?)
A másik probléma ezeknek a tartalmával volt: a képviselő asszony itt elborzasztó példákat sorolt fel. Én a magam részéről ezeket a példákat egyáltalán nem tartom elborzasztónak. (Dr. Dobos Krisztina: Azok!) A magam részéről azt gondolom, hogy a vér nemcsak egy biológiai fogalom - az is természetesen, ezzel is kezdődött -, de a vérhez az emberiség története során számos misztikus képzet és számos kultúrkörben számos kulturális tradíció kötődik.
(8.40)
Bizony, sajnos az emberiség történetének és ezzel együtt az emberi kultúrának is részei voltak a tömegmészárlások (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez a legjellemzőbb.), ezek megjelenítése. Igen, képviselő asszony, bár bizonyára ön is kaphatott volna szót, ha előzőleg bejelentkezik, de azt gondolom, hogy bizony Shakespeare drámái, Shakespeare királydrámái és más tragédiái bizony tocsognak a vértől, ettől még a világirodalom kiemelkedő alkotásai.
Ami pedig a törvények ügyét illeti Szolóntól a zsidótörvényekig: azt gondolom, ez egy elég nagy ívű áttekintése a törvényeknek. Bizony, képviselő asszony, törvény a természeti törvény, törvény a társadalmi mozgások törvénye és törvény (Dr. Pusztai Erzsébet: A megfogalmazás is törvény?) az emberek által alkotott törvény, valamennyi törvény. Csak azon múlik a különbség - a képviselő asszonynak mint matematikatanárnak talán nem kell külön hangsúlyoznom -, ha nagyobb számú egyedre vonatkozik a törvény, akkor nagyobb valószínűséggel érvényesül is, hiszen a véletlenszerűség, a statisztikai átlag jobban kiadódik. Egy természeti törvény nagyobb valószínűséggel érvényesül, mint egy társadalmi törvény, sőt, talán egy olyan törvény, amelyet mi iktattunk a büntető törvénykönyvbe. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez igen!)
Egyébként pedig, képviselő asszony, szeretném felhívni a figyelmét, hogy sajnos a zsidótörvények magyar törvények voltak, sajnos, a magyarság örök szégyenére.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir