DR. BÍRÓ SÁNDOR

Full text search

DR. BÍRÓ SÁNDOR
DR. BÍRÓ SÁNDOR, a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az 1996. évi I. törvény évenkénti beszámolási kötelezettséget ír elő a közszolgálati médiumok kuratóriumai számára. A Hungária Televízió Közalapítvány az 1996. évi tevékenységéről szóló írásbeli beszámolóját a kért határidőre átadta. Most elöljáróban köszönetemet kívánom kifejezni, hogy a tisztelt Ház lehetőséget biztosított az írásbeli beszámoló szóbeli kiegészítésére.
Nem kívánom megismételni a benyújtott beszámolót, hanem sokkal inkább a törvény végrehajtása során keletkezett néhány tapasztalatról kívánok szólni. E tapasztalatok megítélésem szerint részben általánosak - azaz biztosan mindegyik közszolgálati médiumot érintik valamilyen mértékben -, részben kifejezetten a Hungária Televízió Közalapítvány és a Duna Televízió Részvénytársaság működéséből vonhatók le. Természetesen ez utóbbiról kívánok kissé bővebben szólni.
Az 1996. február 28-án megválasztott kuratóriumi elnökségek legalapvetőbb feladata a dolog természetes rendje szerint a médiatörvény végrehajtása, szabályainak a mindennapi gyakorlatba való átültetése. Maga a törvény azonban nem szakácskönyv, így az annak végrehajtásához szükséges feladatok megoldási módjait nem tartalmazza. Mondhatnánk, e tekintetből a médiatörvény meglehetősen puritán, így a kuratóriumok elnöksége, illetve a kuratórium feladatává teszi a megoldási módok kialakítását, amely az esetek jó részében már csak azért sem olyan egyszerű, mivel egyrészt gyakran nagyon különböző tartalmú vélemények között kell nemcsak a cél meghatározására, hanem már az igénybe vehető módszer tekintetében is konszenzust kialakítani; másrészt mert az idő rövidsége miatt sem alakulhatott ki a médiatörvényből adódó feladatmegoldások gyakorlata.
A vázolt módszerbeli nehézségek mellett a kuratórium számára három síkon jelentkeztek a megoldásra váró érdemi feladatok.
Először a kuratórium saját feladatainak végrehajtása síkján: a saját munkavégzési feltételeinek megszervezése, belső szabályzatainak elkészítése, az e szabályzatoknak megfelelő működés megkezdése.
Másodszor a kuratórium és a Duna Televízió Részvénytársaság viszonyából származó feladatok síkján: mint alapvető feladat a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzat számonkérése és a kuratórium elé terjesztése, a részvénytársaság szervezeti és működési szabályzatának, továbbá archiválási szabályzatának elkészíttetése; mindezeken túl a folyamatos kapcsolattartás és együttműködés megvalósítása a részvénytársasággal közös feladatokban.
Harmadszor a kuratórium és az állam egyes szervezetei közötti kapcsolatokból adódó feladatok síkján: a kuratórium és az Országgyűlés, különösen az egyes bizottságok közül a kulturális és sajtó, a költségvetési és pénzügyi, a gazdasági bizottságokban és nem utolsósorban az emberi jogi és kisebbségi bizottságban való írásbeli és szóbeli beszámolás, továbbá egyéb feladatok - az idő nem is engedi meg, hogy részletezzem, hiszen meglehetősen sok feladat - teljesítése az Országos Rádió és Televízió Testület tekintetében.
Tisztelt Országgyűlés! E rendkívül szerteágazó, igen sokrétű feladathalmaz jelentős részét mind a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma, mind annak elnöksége teljesítette, vagy a feladatok megoldását megkezdte. Az írásbeli beszámolónkban megfogalmazottakhoz képest e tekintetben nem sok újat mondhatok. Amit azonban mindenképpen szükségesnek tartunk kiemelni, az a médiatörvényben előírt tény, hogy a Duna Televízió közszolgálati feladatokat ellátó televízió; e törvényi megállapításból ugyanis több, a Duna Televízió jelenét és jövőjét is érintő következtetés vonható le.
A Duna Televízió az elmúlt évek során műsoraival bizonyította a létjogosultságát, amelyet a médiatörvény a közszolgálatiság elismerésével igazolt vissza. Alapítóinak szándéka szerint elsősorban a határainkon túl élő magyarság televíziójaként teljesíti feladatát.
(19.20)
Úgy véljük azonban, hogy e megváltoztathatatlan alapfeladat ellátása mellett olyan többletfeladatokat is el kell látnia, amelyek abból a tényből fakadnak, hogy Európa számára ma a Duna Televízió jelenti a magyar televíziót, miközben Tel-Avivtól Stockholmig, Londontól Moszkváig teszi lehetővé a külföldi néző számára is magyarságképének kialakítását. Úgy vélem, e többletfeladatok jelentőségét nem szükséges manapság különösebben indokolni.
Ahhoz azonban, hogy e szükségszerűen megnövekvő feladatait a Duna Televízió hiánytalanul elláthassa, véget kellene vetni annak a rendezetlenségnek és bizonytalanságnak, amely szinten megalakulása óta jellemzi annak finanszírozását. Az Állami Számvevőszék ez év tavaszán befejezett vizsgálati jelentése szerint: "A Duna Televízió Részvénytársaság a szükséges eszközökkel sohasem volt ellátva. A részvénytársaság alapítása óta nem rendelkezik forgótőke-tartalékkal." Az ellenőrzés megállapítása alapján az Állami Számvevőszék javasolja az Országgyűlésnek - és engedtessék meg, hogy az Állami Számvevőszék e javaslatát és kérését ez esetben én tolmácsoljam -: "Kérje fel a kormányt - mármint az Országgyűlés -, hogy a korábbi alapítói kötelezettségéből adódóan a Hungária Televízió Közalapítványt és rajta keresztül a Duna Televízió Részvénytársaságot lássa el forgótőkével."
Tisztelt Ház! Tisztában vagyunk azzal, hogy a költségvetés lehetőségei szűkösek. De azt is látni kell, hogy a médiarendszer ma még nem önfinanszírozó rendszer, illetve az önfinanszírozás csak részben működik. Mivel a Duna Televízió finanszírozása, illetve a finanszírozás számszerű eredménye meglehetősen bizonytalan - gondolunk itt az üzemben tartási díjból való részesedésünk 24 százalékos mértékének ideiglenességére, a befolyó összegek kiszámíthatatlanságára, a pénzügyi tervezés ebből fakadó bizonytalanságaira -, úgy véljük, hogy a finanszírozás kiszámítható és biztos alapokra helyezése tenné lehetővé a megbízható gazdálkodási és pénzügyi tervek elkészítését, s azok teljesítésének a kuratórium részéről való szigorú számonkérését, egyben a tartós bizonytalanság és az utólagos költségvetési támogatásokért való lobbyzások megszüntetését.
Tisztelt Országgyűlés! A Hungária Televízió Közalapítvány éves beszámolóját ennyiben kívántam kiegészíteni, illetve ezen túlmenően kötelezettségemnek érzem, hogy köszönetet mondjak az Országgyűlésnek, valamint illetékes bizottságainak eddigi munkánk elmúlt évben tanúsított jó szándékú támogatásáért, és egyben kérem, hogy ebben az évben is ilyen támogatásban részesítsenek.
Kérem, hogy éves jelentésünket, valamint az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának önálló indítványát a Hungária Televízió Közalapítvány 1996-ban végzett tevékenységéről és az abból adódó feladatokról fogadják el.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir