DR. MOLNÁR PÉTER

Full text search

DR. MOLNÁR PÉTER
DR. MOLNÁR PÉTER, a kulturális és sajtóbizottság előadója, a napirendi pont előadója: Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés kulturális bizottsága megtárgyalta a Hungária Televízió Közalapítvány '96. évről szóló beszámolóját, ahhoz - akárcsak a másik két közalapítvány esetében - kiegészítő információkat kért a bizottsági tárgyalások folyamán. Ezeket az információkat megkapta, és a kulturális bizottság mindennek eredményeképpen egyhangúlag elfogadásra javasolja a Hungária Televízió Közalapítvány beszámolóját azzal, hogy az országgyűlési határozat tervezetében az említett, elfogadásra irányuló javaslaton túl bizonyos észrevételeket, javaslatokat javasol megfogalmazni az Országgyűlés által.
Ezek a következők: a kulturális bizottság azt javasolja, hogy az Országgyűlés a Hungária Televízió Közalapítvány 1996-ban végzett tevékenységéről szóló beszámolóról és az abból adódó feladatokról szóló elfogadandó határozatában hangsúlyozza azt, hogy szükségesnek tartja, hogy a Magyar Köztársaság '98. évi költségvetéséről szóló törvény hangsúlyozottan és maradéktalanul tartalmazza a rádió-televízió törvényben foglalt, a közszolgálati műsorszolgáltatók számára automatikusan nyújtandó támogatásokat, és az Országgyűlés egyúttal kérje fel a kormányt, hogy a törvényjavaslatot ennek megfelelően terjessze az Országgyűlés elé.
Természetesen, miután az országgyűlési határozat tervezetének tárgyalása az őszi ülésszak idejére tolódott, ezért a határozattervezet szövege sajnos nem teljesen naprakész, úgyhogy ebben a tekintetben a kulturális bizottságnak is bizonyos módosításokat, módosító javaslatokat kell majd megfontolnia, de azt hiszem, hogy a határozattervezetnek és a remélhetően elfogadott határozatnak a legfontosabb pontja lesz az, amely - a '98-as költségvetés tervezete beterjesztésének, illetve a költségvetés vitájának bármilyen szakaszában is történjen - fel kell hogy hívja és remélhetően fel is fogja hívni mind a kormány, mind az Országgyűlés, a frakciók és a képviselők figyelmét arra, hogy a rádió-televízió törvényben foglalt költségvetési automatizmusok olyan fontos sajtószabadság-garanciák, amelyek egyrészről és alapvetően a közszolgálati műsorszolgáltatók függetlenségét szolgálják, tehát kizárják vagy legalábbis csökkentik a kormány, a mindenkori kormánytöbbség pénzügyi nyomásgyakorlás révén elérhető befolyásának lehetőségét másrészről persze olyan stabil támogatást is jelentenek, illetve kell hogy jelentsenek minden évben, ami a kereskedelmi jellegű bevételektől függetlenül módot ad a közszolgálati intézményeknek arra, hogy valóban közszolgálati műsorszolgáltatást nyújtsanak.
Tehát azt hiszem, függetlenül attól, hogy ezt a pontot lehet, hogy módosítással kell naprakésszé tenni, azt hiszem, hogy a lényege mindenképpen változatlan lesz a határozat végső szövegében is.
Ezenkívül mindenképpen említeném az országgyűlési határozat tervezetének hátralévő másik két pontját, amelyet a kulturális bizottság elfogadásra javasol. Az egyik pont arra vonatkozik, hogy a Hungária Televízió Közalapítvány törvény szerinti támogatását valamilyen módon ki kellene egészíteni a határon túlra irányuló műsorszolgáltatás számára kapható költségvetési támogatással. Ehhez nyilván a rádió-televízió törvény módosítása lenne szükséges, nyilván ennek lehetőségét is a kulturális bizottságban kell a következő hetekben megvitatni. Ez a lehetőség azért merült fel, mert a Duna Televízió Részvénytársaság számára az automatizmusokból eredő támogatás, bevétel nem elegendő, és a Duna Televízió Részvénytársaság az a közszolgálati műsorszolgáltató, amelynek a törvény szerint kifejezetten elsődleges feladata a határon túlra irányuló műsorszolgáltatás, tehát ezért merült fel annak a lehetősége, hogy egy külön, ezen a címen járó támogatás lehetősége, illetve esetleg kötelezettsége is be kellene hogy kerüljön a rádió-televízió törvénybe; ennek a lehetőségét is nyilván meg kell vitatni.
Egy ilyen megoldásnak nyilván csökkenti az esélyét az, hogy várhatóan - a mára már napvilágra került információk szerint - most a rádió-tévé törvényben foglalt költségvetési automatizmusok is vita tárgyát fogják képezni. Annyiban ez a határozattervezet éppen időben kerül a Ház elé - és azt hiszem, hogy a kulturális bizottság ezzel elérheti a célját -, hogy remélhetően éppen a költségvetési vitát tudja majd ez az elfogadandó határozat befolyásolni annak hangsúlyozásával, hogy legalábbis a költségvetési automatizmusok teljesítése alapvető a rádió-televízió törvény végrehajtása szempontjából.
(19.30)
Végezetül az utolsó említendő pontja a határozattervezetnek az, amely a dolog másik oldalát fogalmazza meg, ha úgy tetszik. Hiszen eddig főleg arról beszéltem - ismertetve a kulturális bizottság tervezetét -, hogy a költségvetésnek milyen támogatásokat kell vagy kellene biztosítania a közszolgálati műsorszolgáltatók, illetve a Duna Televízió Részvénytársaság számára a Hungária Televízió Közalapítványon keresztül.
A kulturális bizottság azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, a határozattervezetbe is belefoglaltuk, hogy az Országgyűlés egyúttal - javaslatunk szerint - kérje fel a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriumát, hogy a Duna Televízió Részvénytársaság versenyképessége érdekében tegyen további lépéseket a Duna Televízió Részvénytársaság saját bevételeinek jelentős mértékű növelésére, természetesen a közszolgálati feladatok sérelme nélkül. Tehát itt fontos megemlíteni: természetesen a kulturális bizottság nem azt gondolja, hogy a közszolgálati funkciót kellene föladnia a Duna Televízió Részvénytársaságnak. Azt viszont gondolja, hogy a közszolgálati funkció sérelme nélkül kellene a nyilvánvalóan kialakuló versenyhelyzetben - a verseny egy sajátos közszolgálati feladatot ellátó szereplőjeként is - a saját bevételeit növelni a Duna Televízió Részvénytársaságnak.
Ezen feladatok megfogalmazásával együtt ajánlja a kulturális bizottság az Országgyűlésnek elfogadásra a Hungária Televízió Közalapítvány 1996-os beszámolóját azzal, hogy azt hiszem, a bizottságban is meg kell majd vitatni, milyen módosítás szükséges esetleg a szöveg naprakésszé tétele érdekében. Másrészről annyit viszont már - azt hiszem - bátran előrebocsáthatok, hogy azt a módosító javaslatot, amelyet már egy képviselőtársunk benyújtott, a kulturális bizottság semmiképpen nem javasolja elfogadásra. Hiszen az pontosan azt a pontját hagyná el a határozattervezetnek, amelyet a legfontosabbnak tartottunk a kulturális bizottságban, nevezetesen azt, amely a közszolgálati műsorszolgáltatók számára nyújtandó költségvetési automatizmusok maradéktalanul teljesítendő voltáról szól.
Mindezzel együtt ajánlja tehát elfogadásra a beszámolót és az arról szóló határozatot a kulturális bizottság. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir