DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Ön a kérdésében elmondta a lényeget. Elmondta, hogy bizony a rosszabb, a gyengébb minőségű búza elsődleges oka, hogy nem fémzárolt vetőmagot használtak; hogy nem volt meg a talajerő-utánpótlás; hogy nem volt meg a fejtrágyázás; hogy nem volt a talaj-előkészítés az eljárás szerint megcsinálva. Sajnos, ezeknél a búzáknál 15-16 ezer forintos tonnánkénti árnál most nem lehet többet elérni.
A malmi I-es minőségnek 26 800 forint a tőzsdei ára októberi kötésre, ami tisztes és jó nyereséget biztosít. Erre az exportpiac megvan. Csak Magyarországnak több mint 8 millió tonna búzaimport jellegű igényt jelentett be Egyiptom, Izrael és Irán - de minőségi búzára. Sajnos az a takarmánybúza, ami most a raktárakban van, piaci nehézségek miatt csak alacsony áron kerülhet majd forgalomba, s természetesen ez csökkenti a hasznot.
Mit tett a kormány? A takarmánymegvásárlás és a takarmányszükséglet kielégítésére még június 17-én meghirdette azt a felvásárlási kedvezményt, ami kamattámogatást és hitelt biztosít az állattartók számára, hogy be tudják tárolni télire a megfelelő takarmánymennyiséget. Felszabadítottuk az exportpiacot, gyakorlatilag liberalizáltuk az árpa, a kukorica és a búza kivitelét.
A közraktározási támogatást - ez a napokban fog megjelenni - kiterjesztjük nemcsak az eurobúzára, hanem a takarmányminőségű búzára is, éppen annak érdekében, amit ön is említett, hogy el tudják kezdeni az őszi munkát. Mondjuk, közraktárba helyezi a termékét, ezért megkapja az előleget, a hitelkamat-támogatás 40 százalékát az állam biztosítani fogja állami garancia mellett - még egyszer mondom: a takarmánybúzának is, legjobb szándékom ellenére, mert én csak a jó minőségű árut támogatnám az adófizetők pénzéből.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir