AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr felvetése alapjaiban kérdőjelezi meg a hitelgarancia-intézmény létjogosultságát, arra a feltételezésre építve, hogy a garanciavállalás a bankok konszolidálásának eszköze. Ez a feltételezés a működő hitelgarancia-konstrukció félreértésén alapul. A hitelgarancia intézményének lényege éppen abban áll, hogy a kis- és középvállalkozói szektor hitelezésének egyébként nem elhanyagolható kockázatát több gazdasági szereplő egymás között megosztva viselje.
Magyarországon a rendszerváltást követően a magántulajdonú vállalkozások száma dinamikusan növekedett, és többségük a méretét tekintve kisvállalkozás. Közismert tény ugyanakkor az is, hogy a kisvállalkozások éppen a méretük miatt kiszolgáltatottak a piaci helyzet változásainak, vállalkozói tapasztalatuk még csekély, emiatt hitelezésük igen kockázatos. Ez nem csupán magyar sajátosság. Nem véletlen, hogy a fejlett piacgazdaságok szinte mindegyikében kiemelt kormányzati feladat a kis- és középméretű vállalkozások különféle állami eszközökkel való segítése, s ezen kormányzati szerepvállalás egyik formája az állami segítséggel létrehozott és költségvetési viszontgarancia mellett működő hitelgarancia-szervezeteken, garanciabankokon keresztül valósul meg.
Félreértésen alapulhat az a feltételezés, hogy a Hitelgarancia Rt. egyoldalúan a banki hitelbírálatra alapozva, annak kiszolgáltatva vállal kezességet a vállalkozói hitelekhez. Az rt. a hitelt nyújtó bankok és takarékszövetkezetek által benyújtott kérelmek alapján saját kockázatelemzését követően dönt a kezességvállalásról vagy a kérelem elutasításáról. A társaság garanciavállalása nem automatikus; ezt bizonyítja, hogy az rt. működésének közel öt éve alatt a hitelintézetek által benyújtott kérelmek 16 százalékát elutasította a túlzott kockázat miatt. Az rt. átlagosan 60 százalékos mértékben vállal kezességet a hitelügyletekhez. Ebből is látható, hogy a hitelnyújtás kockázata 40 százalékos mértékben továbbra is a hitelt nyújtó bankokat terheli, amely biztosítja a közös érdekeltséget.
A Hitelgarancia Rt. nem a rossz minősítésű hitelekhez vállal utólagos garanciát, így az rt. tevékenysége semmilyen módon nem hozható összefüggésbe a korábbi bankkonszolidációval.
A konkrét kérdésekre visszatérve:
A hitelt igénylő vállalkozások köztartozásait a hitelt nyújtó bankok a hitelképességi vizsgálat során ellenőrzik a dokumentumok, igazolások alapján. A Hitelgarancia Rt. a hitelt igénylő nyilatkozatán kívül a bank nyilatkozatát is kéri erről, és amennyiben a köztartozásokra vonatkozó nyilatkozatok hitelességével kapcsolatban kétségek merülnek fel, az rt. a köztartozása igazolását közvetlenül is megköveteli. Ezzel biztosított, hogy köztartozással rendelkező vállalkozás ne részesüljön a Hitelgarancia Rt. szolgáltatásaiban.
A társaság kezességvállalása jellemzően többségi magántulajdonban lévő vállalkozások hiteleihez kapcsolódik. A kérdésében jelzett eset, tehát külföldi bankok érdekeltségi körében lévő vagy általuk alapított társaság, a garantált vállalkozások között pedig ismereteim szerint nem szerepel.
A Hitelgarancia Rt. működése alatt a társaság 60 milliárd forint hitelkihelyezéshez vállalt kezességet. Ezzel mintegy 330 milliárd forint árbevételt reprezentáló vállalkozások működését segítette, és több mint 58 ezer munkavállaló foglalkoztatásához járult hozzá.
(15.10)
Ezek a vállalkozások a hitel segítségével működnek, nyereséget termelnek, nyereségadót fizetnek. E számok tükrében nem vitatható a hitelgarancia- intézmény gazdaságélénkítő szerepe. A Hitelgarancia Rt. kötelezettségvállalásai mögött álló 70 százalékos mértékű viszontgarancia a költségvetés számára csak akkor jár kiadással, ha a hitelt a vállalkozás visszafizetni nem tudja.
Ez irányú tapasztalataink kedvezőek. A Garancia Rt. által garantált hiteleknél a beváltások összege a négy teljes üzleti év során együttesen sem érte el a társaság által vállalt kezességi összeg 4 százalékát. Ez az arány a társaság alapos kockázatelemzési és bírálati rendszerének tulajdonítható, de szerepet játszik benne az is, hogy a hitelt nyújtó bankok és takarékszövetkezetek a társaság tulajdonosai. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Kérem képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir