POZSGAI BALÁZS

Full text search

POZSGAI BALÁZS
POZSGAI BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság még június hó folyamán tárgyalta a benyújtott törvényjavaslatot. Én is jelezni kívánom, hogy ezt megelőzően a bizottság tagjai több esetben - így például Bicskén és Debrecenben is - személyes tapasztalatokat gyűjtöttek a menekültügy megvalósításáról és annak helyzetéről.
Jelezni kívánom azt is, hogy e benyújtott törvényjavaslatot együtt tárgyaltuk a menekültek helyzetére vonatkozó úgynevezett genfi egyezményhez fűzött nyilatkozat visszavonásáról szóló országgyűlési határozattal.
E törvény beterjesztését megelőzően a menedékjogról csupán az alkotmány tartalmazott rendelkezést, de a jogintézmény szabályozási háttere és intézményrendszere teljesen hiányzott. A genfi egyezményhez való csatlakozást követően több, különböző szintű jogszabály lépett hatályba.
Az utóbbi években a környező országokban lezajlott társadalmi események következtében ma a nagyarányban Magyarországra menekülő külföldiek ügyeinek intézése során az ország tapasztalatokat szerzett a menekültekkel kapcsolatos jogi és gyakorlati kérdések megoldásában.
A törvénytervezet és végrehajtási szabályai részletesen szabályozzák a menedékjoggal kapcsolatos eljárási kérdéseket, a menekült, menedékes, befogadott jogállás megállapítását, a különböző támogatásokra, ellátásokra vonatkozó jogosultság kérdéseit. Az eljáró szervek feladatait, hatáskörét, az eljárási garanciák rendszerét a törvénytervezet részletesen szabályozza.
Fontos, hogy Magyarország - mint az EU közeljövőbeni lehetséges tagja - a menedékjoggal kapcsolatos gyakorlatát közelítse az európai gyakorlathoz.
A bizottság úgy foglalt állást, hogy szükséges a szabályozás az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok következetes védelme érdekében. A bizottság két tartózkodással általános vitára ajánlja e törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir