DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Nem akartam felszólalni, de olyan hamis vádakat a Kisgazdapárt agrárpolitikáját illetően eddig még nem hallottam senkitől sem, mint Ecsődi képviselő úrtól. S ugyancsak a jegyzőkönyv számára le kell szögeznem: a Kisgazdapárt sosem volt szövetkezetellenes.
1988-tól, ahogy újra színre lépett a párt, én magam is nagyon sok gyűlést tartottam, és sohasem nyilatkoztam úgy, kérem szépen, hogy a szövetkezeteket szét kell hurcolni. Mindig az volt a véleményem, hogy vissza kell adni a földet annak, aki kéri - tetszik érteni, önkéntes alapon! A szövetkezetekről pedig az volt a véleményem, hogy alakuljanak át olyan vállalatokká, mint amilyenek az állami gazdaságok voltak a negyvenes évek végén, és segítsék a gazdát - már az egyéni útra térő gazdát - mindaddig, ameddig a saját lábán meg nem tud állni.
Különben is, ha Ecsődi úr venné a fáradságot, és elővenné azokat a kiadványokat, amelyeket a mi Nagyatádi Szabó Istvánunk magyar királyi földművelésügyi minisztersége idején adtak ki, akkor láthatná, hogy a szövetkezeteknek olyan hosszú listáját sorolják fel ezek a kiadványok, és olyan hosszú listára hívják fel a figyelmet, amilyet még a szocialista korszak sem tudott a maga monopolisztikus szemlélete alapján felmutatni.
Mi, kérem, egyedül a kolhozt nem szeretjük. Ezt le kell szögezni. De hogy a szövetkezet ellen lennénk, hát kérem, ettől hamisabb állítást nem is lehet feltételezni, hogy egyéb jelzőket ne használjak!
A másik, amire szeretnék itt utalni: személy szerint a szabad tulajdon és ezen belül a szabad földtulajdon híve vagyok. Ne tessék elfelejteni, én többször interpelláltam, hogy vegyük le azokat a bilincseket, amelyeket a kommunista korszak tett a földtulajdonra! Mi volt a válasz? Minden egyes esetben elutasítottak. De én fel tudom hívni az önök figyelmét, hogy mikor is szóltam én ezekről, és a Kisgazdapárt igazán mint polgári párt nem is vallhat más álláspontot. Hát mi a polgári tulajdon? Miért harcolt Kölcsey, Kossuth s a többi, az egész magyar liberalizmus? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Hát a szabad tulajdonért, tisztelt uraim! (Az elnök ismét csenget.) Nem akarok történelemórát tartani, mert nem ez a helye ennek. (Az elnök folyamatosan kocogtatja a csengőt.)
Még egy mondatot, ha lehetne, államtitkár úrnak, akiről köztudott, hogy...

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir