DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Külön köszönöm Kávássy doktor úrnak ezt a meleg megnyilatkozást. Ez kölcsönös, valóban magánemberként nagyon jó viszonyban vagyunk. Most ne haragudjanak meg a szocialista képviselőtársaim: ha valakiről nem lehet azt mondani, hogy szövetkezetellenes lenne, az Kávássy Sándor, akiről tényleg nem lehet elmondani.
A mai napig is emlékszem arra a tunyogmatolcsi fórumra, ahol közösen tartottunk egy igen hatásos és - azt hiszem - jól sikerült rendezvényt többszáz ember jelenlétében. Kávássy Sándor képviselő úr ugyanúgy, mint itt is, kiállt amellett, hogy igen, a szövetkezésre szükség van, a szövetkezetek átalakulása folyamatosan megtörténik, ezek a szövetkezetek elsősorban - ha jól idézem, akkor helyesen, ha nem, akkor nem - legyenek értékesítő és feldolgozó jellegű szövetkezetek, de tudomásul kell vennünk, hogy még hosszú ideig a termelő típusú szövetkezetek is fennmaradnak, és amennyiben a tagok így döntenek, akkor csinálják.
Valóban el kell mondanunk, hogy Kávássy Sándor soha nem nyilatkozott szövetkezetellenesen. Hogy a Kisgazdapárton belül vannak, akik másképp látják, az nyilvánvalóan most itt nem hiszem, hogy fő témánk kellene hogy legyen.
Ami a támogatást illeti: ez a helybenlakásos támogatás azt jelenti, hogy ahol neki földje van, ott veszi a további földet. Tehát nem célunk, hogy olyan földvásárlást támogassunk állami kamattal, amely szétaprózódott területekre vonatkozik: van nekem, mit tudom én, Jásztelken 3 hektár földem, és kitalálom, hogy Jászberényben még akarok venni 20 hektárt. Vegyek, csak azt ne állami támogatással vegyem! Ha ahhoz a földemhez vásárolok - a jásztelkihez -, hogy az nőjön, tehát egy optimális birtokméret legyen, ahhoz van ez az állami támogatás. Tehát nem a kétlakiságot zárja ki, hanem egy birtokkoncentrációt próbál elősegíteni. Ha az én földem egy része átnyúlik egy másik település közigazgatási határára, akkor ugyanúgy megkapom ezt az állami támogatást, mert az FM-hivatal igazolja, hogy az én földem közigazgatásilag már Jákóhalma határába is belenyúlt, és én a jákóhalmi határból veszek hozzá egy 3 vagy 5 vagy 10 hektáros területet, akkor ugyanúgy jár a támogatás. Tehát ez nem azt jelenti, hogy ott kell hogy lakjak, annál a gazdaságnál, hanem az kell, hogy a földjeim egyesítése érdekében történjen ez a földvásárlás.
Sőt mi több, ez még azt is célozza - mint emlékszünk rá -, hogy több jogcímen kaphattak az emberek földet: kárpótlás, részarány, öröklés. Van olyan ember, akinek négy helyen is van földje. Hogy tud ő ésszerűen gazdálkodni, ha a két földje között mondjuk 15 vagy 20 kilométeres távolság van? Sehogy! Ennek a cseréje államilag támogatott, illetve a kivásárlás is támogatott, ha ezt rendezni kívánják.
Tehát ennek ez az elsődleges célja. Sajnos kevesen élnek vele, de remélem, hogy a következő évben - mert ez a támogatás megmarad - még az összeget is növeljük; csak ehhez az kellene, hogy fogyjon el. Ha nekünk év végéig pénzmaradványunk lesz, akkor elképzelhető - ismerve a költségvetést, jártunk már egyszer úgy a katasztrófaalap vonatkozásában, hogy nem vettük igénybe, mert volt egy olyan név, hogy hál' istennek nem volt rá szükség, elvonásra került. Nem örülnék annak, ha ez a földvásárlási alap azért szűnne meg, mert nincs rá jelentkező.
Köszönöm szépen. (Dr. Kávássy Sándor: Én is köszönöm.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir