AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szerencsejáték-szervező tevékenység jogi szabályozásának szigorításával sikerült elérni, hogy az elmúlt két évben csökkent az illegális tevékenység, és jelentősen megnőtt az állami bevétel. Az 1995. évi 5,3 milliárd forintról '97-re várhatóan több mint a duplájára, 11,5 milliárd forintra nő az állami költségvetés játékadó-bevétele. Ezt is tekintetbe véve most csak a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény néhány kisebb módosítását indítványozzuk lényegében három kérdéskörre vonatkozóan.
Először: javasoljuk a fogadásos játékok, ezen belül főleg az úgynevezett bukmékeri rendszerű játékok újraszabályozását. Magyarországon a bukmékeri rendszerű fogadási játéknak nincs hagyománya, ezért a törvény jelenleg az ilyen típusú játék működési feltételeit nagyon szűkkörűen tartalmazza. Ez mind a játékszervezők, mind az ellenőrző hatóságok oldaláról bizonytalanságokkal jár. Problémát jelent az is, hogy az elvonás mértéke rendkívül magas, a játékot 60 százalékos játékadó terheli. Ilyen feltételekkel rövid időn belül nem számíthatunk a legális bukmékeri fogadásszervezői tevékenység kialakulására és az ebből származó rendszeres és jelentős adóbevételekre.
A nemzetközi gyakorlatban a bukmékeri fogadás nem liberalizált tevékenység. A módosítás szerint a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére - a lóversenyfogadás kivételével - kizárólag állami játékszervező jogosult. Szükségessé vált a fogadásos játékok törvénybeli meghatározásának pontosítása is, kiegészítve néhány ugyancsak idekapcsolódó új definícióval is.
A bukmékeri rendszerű fogadás kockázata a szerencsejáték szervező szempontjából nagyobb. Ennek érdekében kerül előírásra a minimálisan 1 milliárd forintos alaptőke-követelmény és a megfelelő személyi, valamint tárgyi feltételek megléte.
A javaslat szerint a játékadó a tiszta játékbevétel 30 százaléka, a forrásadót pedig a nyeremény azon része után kell megfizetni, amely a tét összegét meghaladja. Az új adómértékek biztosíthatják azt, hogy gazdaságosan legyen szervezhető az új játék és megfelelő mértékű legyen az érdeklődés a fogadók részéről. Ez várhatóan jelentős adó- és osztalékbevételt nyújthat az állam számára.
A Szerencsejáték Rt. felkészült az új játéktípus elindítására, a parlament döntését követően röviddel megkezdődhet a piaci bevezetése. A különböző, nagy érdeklődést kiváltó sporteseményekre való fogadás lehetősége várhatóan rendkívül népszerű lesz.
Az új játékkal kapcsolatban fontos szempontnak tartom azt is, hogy az 1998. évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint a bukmékeri játékok játékadó-bevételének 50 százaléka a sportfinanszírozást illeti meg. Így tehát a jövő év elejétől az addigra már várhatóan széles körben bevezetett új játék további forrásokat biztosít a sport támogatásának céljaira.
Tisztelt Országgyűlés! Másodszor javasoljuk a lóversenyfogadás szabályainak módosítását. Mint ismeretes, a lóversenyfogadás évek óta veszteségesen működik, ezért a kormány úgy döntött, hogy a jövőben ezt az állami monopóliumot a jelenlegitől eltérő feltételekkel kívánja működtetni, a lóversenyfogadást koncesszióba szeretné adni. A koncesszióba adás jogszabályi feltételeit adja meg a javasolt törvénymódosítás. A koncessziós időtartam legfeljebb tíz év, de ez az időtartam a hatályos jogszabályokkal összhangban további öt évvel meghosszabbítható. A koncessziós díj mértéke legalább 200 millió forint. Ez a módosítás reményeink szerint lehetővé teszi, hogy a költségvetés az eddigi jelentős ráfordítások helyett bevételekre tegyen szert.
Tisztelt Ház! Harmadszor a tapasztalatok alapján kiigazításként javasoljuk a pénznyerő gépek adózásának módosítását, konkrétan az úgynevezett második kategóriába tartozó pénznyerő automaták játékadójának havi 16 ezer forintra emelését. Az egyszerűbb jogalkalmazhatóság érdekében eltérve a korábbi gyakorlattól, amely szerint erről az éves költségvetési törvények rendelkeztek, a változtatást a szerencsejáték-törvény jelenlegi módosítása tartalmazza. Kérem az Országgyűlést, hogy a benyújtott törvénymódosítási javaslatot vitassa meg és fogadja el.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir