DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kérdés teljesen világos, és világos lesz rá a válasz is: lehet.
(16.10)
A gyermek- és ifjúsági alapprogramokról az 1995. évi LXIV. törvény rendelkezik. Ennek 4. §-a sorolja fel azokat a tevékenységi köröket - még egyszer mondom: tevékenységi köröket, nem szervezeti, működési, gazdasági formákat -, amelyek támogatása az alapprogram feladata. Hasonlóképpen jár el a törvény, mint például az önkormányzati törvény, amelyik nem intézmény fenntartását és intézményi forma megnevezését írja elő az önkormányzatoknak, hanem a feladat ellátását, és ehhez biztosítja a megfelelő normatív támogatást.
Az ön által említett pályázat egyébként három részterületből állt. Ebből az egyik a gyermek és ifjúsági kulturális ellátás fejlesztése érdekében kifejtendő hivatásos művészeti tevékenység elindítását, támogatását célozta meg 10 millió forintos keretösszeggel. Az, hogy a művészetek területén is működnek gazdasági társaságok, úgy gondolom, természetes; a művészek is a piacgazdaság színterein kényszerülnek megélni. Közpénzekkel támogat a Magyar Könyvalapítvány, a Mozgókép Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, a Művészeti és Szabadművelődési Közalapítvány, a Magyar Történelmi Filmalapítvány is olyan gazdasági társaságokat, amelyek kulturális tevékenységet, szolgáltatást végeznek.
Az említett pályázat nyertesei közül hadd említsek meg néhányat. Ilyen a Csillag és Ádám Filmszabászati Betéti Társaság, amely a gyermekkereskedelem, a gyermekprostitúció közép- és kelet-európai kérdéseivel foglalkozó film elkészítéséhez kért és kapott támogatást. Nem gondolom, hogy ez rossz helyre ment. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar ifjúsági hangversenysorozatot hirdetett meg, ez történetesen gazdasági társaság formájában működik. A Pécsi Nemzeti Színház Bábszínháza szintén hasznos vállalkozás, noha betéti formában működik. Folytathatnám a sort, de úgy gondolom, hogy a tevékenység tartalma, és nem a formája a lényeg.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir