DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Miért nem lehet bankkártyával fizetni a vámhatóságnál? - kérdem én. Velem és számos állampolgárral megesett gyakorlatból eredően életszerű a kérdés.
Ugyanis a vámeljárásra és a vám kiszabására több alkalommal hoztunk jogszabályváltozásokat. A cél mindenkor világos és egyértelmű volt: áttekinthetőbbé tenni, valamint lehetőség szerint egyszerűsíteni a vámeljárást és a vámkiszabást; másrészt megszüntetni a joghézagokat, kiszűrni a visszaéléseket, értelemszerűen ezáltal a költségvetés bevételi oldalát is emelni.
Ezen törekvésekkel minden tisztességes vállalkozó és állampolgár egyetért, ugyanakkor egyes gyakorlatokat teljesen érthetetlenül fogadnak. Így például az alábbi: ha valaki önmaga kíván személygépjárművet behozni ebbe az országba, annak megvannak a kellékei, hová és mint menjen - ezzel most nem kívánok foglalkozni. Viszont érthetetlen, hogy amikor a vám kiszabása során a vám kifizetésére kerül sor, akkor olyan helyzetbe hozzák, amely kicsit méltatlan a mai Magyarországhoz.
Mi történik ekkor? Az illető csak kézpénzzel fizethet a vámnál, tudjuk, korábban visszaélések voltak. Igen ám, de ha például behoz egy gépjárműt, akkor arra kényszerítjük, hogy több százezer forintot zsebben, szatyorban, táskában vigyen a vámhatósághoz. Ha nem hozott elegendő pénzt - mint több esetben személyesen is tapasztaltam -, akkor visszaküldik a bankhoz. Újra kivesz a saját bankkártyáján pénzt, beviszi a vámhatósághoz, ott befizeti, összegzik a pénzt, majd a kasszából visszaviszik a bankba.
Kérdem én, amikor a bankkártyát mindenütt preferáljuk, ilyen jogszabályokat hozunk, akkor a vámeljárás során a vámhatóság egy jól ellenőrizhetőt miért nem vezet be.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir