DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! A '94-es választások során az MSZP kiszámítható jövőt ígért. Hangoztatták: két esztendő alatt megállítjuk a gazdaság hanyatlását, véget vetünk a közvagyon elvtelen osztogatásának, az állami pazarlásnak. Igazságos, jövedelemarányos teherviselést ígértek. Szekeres Imre kijelentette: ha kormányra kerülünk, teljesítjük ígéreteinket, mert mi csak olyat ígérünk, amit teljesíteni tudunk; valljuk Pál apostol szavaival: "Alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez!"
Nézzük, mi a mai magyar valóság! A lakosság elszegényedése, életszínvonalának zuhanórepülése tovább folytatódik - közben dúl a kormány sikerpropagandája. A miniszterelnök hangoztatja, hogy minden a legnagyobb rendben van, haladunk a NATO és Európa felé, minden más csak az emberek optikai csalódása, az ellenzék kitalációja. A reményt vesztett temérdek hajléktalannak, a közel 1 millió munkanélkülinek, a 3 millió nyomorszinten élő nyugdíjasnak és az egyre elszegényedő bérből és fizetésből élőknek más a véleményük. A másik oldalon 100-200 ezer újgazdag 100 milliótól több milliárdos vagyonnal rendelkezik.
Többek között mi idézte elő a magyar gazdaság katasztrofális helyzetét? A belső államadósság 5000 milliárd forint, ennek kamata 835 milliárd. A forint folyamatos csúszóleértékelése, az irreálisan magas közterhek és a monopóliumok rossz árszabályozása, az energiaszektor átgondolatlan, nemzetellenes privatizálása következtében a kormány elveszítette az energiaárak feletti ellenőrzés lehetőségét. A szerződésekben a külföldi vevőknek 8 százalékos tőkearányos nyereséget garantáltak, amit háromhavonta könyörtelenül érvényesítenek, sőt hivatkoznak fejlesztésekre, tőkebefektetésekre, forintleértékelésre, benzináremelésre s a többi.
Az évszázad legnagyobb elszegényedésének vagyunk tanúi. Az MSZP vezetésével sikerült olyan reáljövedelem-csökkenést elérni az országban, amely utoljára Rákosi Mátyás idejében volt. A kormány büszke lehet arra, hogy neki sikerült a legmagasabb jogtalan sikerdíjakat kifizetnie: a Vektor Rt.-nek 18,5 milliárdot, Tocsik Mártának 804 milliót. Hasonló rekordnak számít az Agrobankot csődbe vivő volt vezérigazgató 44 milliós végkielégítése - ez az összeg egy átlagnyugdíjas 150 évi nyugdíjának felel meg! De megemlíthetjük a volt tévés alelnök 22 milliós végkielégítését is.
Pár nap múlva a sikerpropaganda eredményét saját bőrünkön fogjuk tapasztalni. Októbertől a júniusi 4,5 százalékos emelés után az áramszolgáltatás díját 6,9 százalékkal, a gázszolgáltatás díját a júniusi 9,9 százalékos áremelés után 3,5 százalékkal emelik. A körülbelül 600 ezer állampolgárt érintő távfűtési díjat 10,6 százalékkal emelik, amikor az év elején már 21,7 százalékkal növelték; 5 és 10 százalékkal emelik a kenyér és péksütemények árát. A helyi telefonbeszélgetések díját 21 százalékkal, míg novembertől a BKV-tarifákat 22 vagy 23,5 százalékkal emelik. A gyógyszerek ára januártól 13,3 százalékkal emelkedik. Jövőre 18 százalékkal akarják emelni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját. A nyugdíjasok és tanulók utazási bérlete januártól 750 forintról 975 forintra emelkedik. Az önkormányzatok januártól emelik a lakbéreket. Ez azokat a legszegényebb rétegeket érinti, akik nem tudták megvásárolni lakásukat. Átlagosan 80-90 százalékos lakbéremelés várható.
A lakbérek emelkedése és a reálnyugdíjak csökkenése miatt egy főre vetítve az évi húsfogyasztás 15 kilogrammal, az évi tejfogyasztás 60-70 literrel csökken. A mostani emelés hatására 1 kiló disznóhús már 800 forint felett van, közben a minimálbér 17 ezer forint, a minimálnyugdíj 11 ezer 500 forint, januártól 13 ezer 700 forint lesz. Jövőre 19 százalékkal akarja a kormány a nyugdíjakat emelni. Ez az emelés már most nullára íródott.
(8.30)
A gazdaság egyensúlyát a kormány kizárólag a kivetett hatalmas adókból és a privatizációs bevételekből tartja fenn, közben tömegesen mennek tönkre a kisvállalkozások, nyoma sincs a beígért ösztönző hitelpolitikának és a vállalkozásbarát környezetnek. Teljes csőd jellemzi a gazdaságot, az egészségügyet, az oktatást, a kutatást és a kutatásfejlesztést. (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.)
Év elején hozták létre 1 milliárd forintos tőkével azt az alapítvány, ami az energiaárak kompenzációját szolgálja a legrászorultabbaknak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) A rendszer a mai napig nem működik - így működik viszont a mi szociálliberális szakértői kormányunk!
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir