DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! "A társadalmat nyugtalanító politikai, gazdasági, pénzügyi eseményekről" címet adta a Független Kisgazdapárt a mai napirend előtti felszólalásomnak. Engedjék meg, hogy a társadalmat nyugtalanító politikai kérdések közül néhány mondat erejéig foglalkozzam még a miniszterelnök úrral kapcsolatos átvilágító bírói határozattal - nem a miniszterelnök úr személyét illetően, nem személyre vetítetten, kifejezetten elvi éllel felvetve a kérdést, hogy vajon a Magyar Köztársaság erkölcsiségével, politikai meggyőződésével, lakosságának morális megítélésével összeegyeztethető-e, ha egy külön hatalmi ág, a bíróság hoz egy határozatot, és felszólítja a Magyar Köztársaság miniszterelnökét arra, hogy mondjon le a miniszterelnöki tisztségéről, mondjon le a mandátumáról, hogy ő ebben az esetben azt mondja, hogy nem mondok le.
Senki nem vitatja, hogy ezen törvény szankciója nem elégséges, mert hiszen annyit mond a törvény: ha nem tesz eleget a felszólításnak, ebben az esetben nyilvánosságra kell hozni a határozatot. De úgy gondolom, ha egy miniszterelnök Európa mértani középpontjában lévő országban a harmadik évezred küszöbén azt állítja magáról, hogy ő jogállami módon kívánja vezetni az országot, nem mondhatja azt, hogy mindenkire vonatkozzék a törvény szigora, csak rá nem.
(16.50)
Tehát a Független Kisgazdapárt ebből a szempontból hivatkozik a miniszterelnök úr átvilágító határozatára, arra a tényre, hogy őt felszólították a távozásra. A miniszterelnöknek tehát nincs mérlegelési lehetősége, hanem távoznia kell.
A társadalmat nyugtalanító gazdasági-pénzügyi kérdéseket illetően, azt hiszem, elég, ha arra hivatkozom, hogy milyen óriási gondot okoznak az energiaár-emelések, hogy vajon a szeptemberi iskolakezdés költségeinek szinte teljesíthetetlen terhei hány tízezer vagy hány százezer családot érintenek; vagy hadd utaljak arra, vajon milyen gondot jelent a családok tízezreinél az, hogy szegényes lakásaikat is képtelenek fenntartani, nem tudják a lakásfenntartás költségeit fizetni; vagy milyen gondot jelent az a mezőgazdasági kistermelők tömegeinek, hogy nem kapják vissza a földbe eszközölt éves beruházásaikat - a munkájukról már nem is beszélek -, és képtelenek a következő évi termés biztosítása érdekében a föld megművelésének költségeit vagy a vetőmagvakat előteremteni. Vagy gondoljanak arra, milyen borzasztóan nehéz helyzetbe kerülnek azok a nyugdíjasok, akik képtelenek a nyugdíjukból megélni, és akiket nem nyugtat meg a miniszterelnök úrnak az a hivatkozása, hogy majd a következő évben mivel lesz jobb a nyugdíjasok helyzete!
Egyszóval úgy gondolom, a magyar lakosság tönkretett millióinak a helyzete az, amire a Független Kisgazdapárt joggal hivatkozik. És természetesen elüthetném a kérdést egy olyan humoros megközelítéssel, hogy azt mondanám a miniszterelnök úrnak: van számára a Független Kisgazdapártnak egy jó híre meg egy rossz híre. Jó hírként azt tudnám közölni, hogy ismerjük a miniszterelnök úrnak azt az optimista nézetét, miszerint minden rendben van; de rögtön hozzátenném rossz hírként, hogy ezt viszont senki ebben az országban el nem hiszi. (Derültség és taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)
S hadd legyen szabad arra utalnom, hogy aki például azt a kitöltési útmutatót áttanulmányozta (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amely az APEH kiadása kapcsán - befejezem a mondatot, elnök úr - gondot... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)
Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir