DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A mohi atomerőmű kérdése elsősorban technikai, s ezen keresztül környezetvédelmi és így sugárzási kérdés. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy nem mi, nem most és nem itt a parlamentben vagyunk hivatottak, illetékesek arra, hogy az ezzel kapcsolatos osztrák álláspontot itt megvitassuk, és ezáltal nemkívánatos külpolitikai vonatkozást adni ennek a kérdésnek.
Ami azonban a magyar álláspontot illeti, emlékeztetni szeretném a tisztelt képviselő urat arra, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője, még 1995. március 30-án országgyűlési határozatot terjesztett elő a mohi atomerőművel kapcsolatban. E határozati javaslat országgyűlési vitáját a bizottsági üléseken igen nagy érdeklődés kísérte. A bizottsági üléseken minden alkalommal részt vett az atomenergia hivatal, a Külügyminisztérium, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium, valamint az IKIM képviselője.
A környezetvédelmi bizottság 5/1995. számú állásfoglalásával felkérte a kormányt, hogy készítsen részletes tájékoztatást a környező országban üzemelő és üzembe helyezés előtt álló atomerőművekkel kapcsolatban, különös tekintettel az ön által is említett mohi erőműre. A kormány ennek a kötelezettségének eleget tett. Ezt a mellékelt anyagot, amelyet elhoztam most önnek, a kormány nevében megküldtük az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának. Ha kívánja, akkor utólag önnek is átadom.
Emlékeztetni szeretném képviselő urat arra is, hogy az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter kezdeményezésére egy évvel ezelőtt hatpárti delegáció járt Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél, ahol egész napos program keretében a mohi atomerőmű biztonsági kérdéseivel foglalkoztak.
E látogatás kapcsán is a képviselők és a jelen lévő sajtón keresztül a közvélemény is megnyugtató tájékoztatást kaphatott az atomerőművel kapcsolatos biztonsági kérdésekről.
Végezetül arról szeretném tájékoztatni az igen tisztelt képviselő urat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy az Országgyűlés illetékes bizottságait (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.) az atomenergia hivatal rendszeresen tájékoztatja.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir