DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy van, ahogy ön is mondta: azt szeretnénk, hogy ez a pénz minél inkább a gazdálkodókhoz jusson el. Ezért is alapvető célkitűzés, hogy a mezőgazdasági tevékenységben dolgozók kapjanak lehetőséget arra, hogy ezt az összeget igénybe vegyék. Nagyon nagy az érdeklődés, lassan elfogy az első 50 milliárdos keret. Szeretném bejelenteni, hogy némi elemzés után - mert azokat a kérdéseket, amelyeket a képviselő úr felvetett, szeretnénk elemezni - rögtön indítjuk a következő 50 milliárdot is; lehet, hogy még ebben az évben.
Biztos, hogy vannak kedvezőtlen tapasztalatok, hisz 50 milliárdot úgy szétosztani, hogy az mindenkinek a kedve szerint oda jusson, ahova kell, nagyon nehéz feladat, szinte lehetetlen. Mégis meg kell próbálni. Ebben egyrészt nyilván a megyei földművelésügyi hivatalok játszanak szerepet, amelyek azt bírálják el, hogy valóban mezőgazdasági tevékenységet folytat-e az, aki ezt a hitelt igénybe veszi.
A hitelképesség vizsgálata természetesen a bankok feladata, hiszen a hitelt a bankok nyújtják. Szeretném eloszlatni azt a félreértést, hogy a családi gazdaságok, különösen a fiatal gazdák támogatása nem ebbe a kategóriába tartozik. Ilyen megkülönböztetés nincs! Az a lényeg, hogy megfelelő alaptevékenységet folytasson az illető, megfelelő üzleti tervekkel rendelkezzen, és a kisgazdálkodók legalább 20 százalék garanciát tudjanak felmutatni, mert 80 százalék garanciát az állam magára vállal. A fiatal gazdákkal kapcsolatos kérdés nyilván az állami támogatás 1998-as területébe fog beletartozni. Még annyit hadd mondjak, hogy ismereteink szerint mintegy hétezer magángazdálkodó - tehát kisgazdálkodó - részesült ebből a hitelből.
Köszönöm szépen.
(13.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir