KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Valóban fontos és nagy jelentőségű problémára világít rá képviselőtársam a feltett kérdéssel. Annak persze külön örülök, hogy a képviselő úr elismeri az eddig megtett intézkedések, felhívások eredményeit, a tárcák, az önkormányzatok és a civil szervezetek erőfeszítéseit a parlagfű virágzásának megelőzésére.
Bármelyik oldalról nézzük a kérdést, ennek visszaszorítására szinte az egyetlen lehetőség az elhanyagolt területek karbantartása, a különböző tulajdonú földek, közterületek, út menti sávok rendszeres kaszálása. Ez nem lehet egyetlen tárca vagy szervezet feladata, ehhez minden érdekelt közös odafigyelésére és munkájára van szükség. Amikor a földtörvényről folyik a vita a parlamentben, akkor azt kérem képviselőtársaimtól és különösen ellenzéki képviselőtársaimtól, hogy a parlagfűre is gondoljanak a vita során.
Az ÁNTSZ munkatársai már tavaly óta intenzív felvilágosító tevékenységet folytatnak. Idén a nemzeti közegészségügyi akcióprogram költségvetéséből 10 millió forintot fordítottak ehhez szóróanyagok, plakátok elkészítésére, a média igénybevételére. A felvilágosító munka eredményességét azonban az jelenti, ha azok, akiknek e gyomnövény irtását el kell végezniük - azaz a helyi önkormányzatok, a közutakért, a vasutakért felelősök, az erdőtulajdonosok és a természetvédelmi területek felügyelői - valóban eleget tesznek e kötelezettségüknek.
Szeretném megnyugtatni képviselőtársamat, hogy a felvilágosító munka céljaira a tárca a jövő évi költségvetés tervezésénél az ez évinél nagyobb összeget szerepeltet. A költségvetési támogatással összefüggésben fontos felhívni a figyelmet arra a lehetőségre is, hogy a közhasznú foglalkoztatás kiterjedhet a megyei munkaügyi központokkal együttműködve a gyomnövények, elsősorban a parlagfű kaszálására. Ha ezt a munkát kiközvetített munkanélkülivel végeztetik, akkor az önkormányzat a foglalkoztatás közvetlen költségének (Az elnök a poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) 70 százalékát igényelheti a munkaügyi kirendeltségektől. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir