BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Július 24-én jelent meg a miniszteri rendelet a mezőgazdasági tevékenységet folytatók támogatásáról. A támogatáshoz az juthat hozzá, aki igazolja, hogy nincs adó-, társadalombiztosítási és vámtartozása, banknál hitelképes, bankja rendelkezik éven túli hitelkerettel, vagyoni garanciát tud adni, rendelkezik hat évre szóló üzleti tervvel, fel tud mutatni hat évre szóló szerződéseket. A pályázatokat a rendelet szerint szeptember 1-jétől lehetett benyújtani az pénzintézetekhez.
Aki valaha csinált pályázatot és pályázott, tudja, hogy ezeknek a feltételeknek megfelelni nem olyan könnyű, főleg nem egy hónapon belül. Mivel a megjelenés időpontjában a gazdák a rendkívül keserves aratással voltak elfoglalva, ezért pályázataikat olyan szakemberekre bízták, akik szolgáltatási összeg ellenében ezt elkészítették. Ennek az ára mai piacon 50-100 ezer forint. Siettek, ugyanis az előző évek tapasztalatai alapján úgy gondolták, hogy ezek a pénzek egy-két hét alatt elfogynak - 1996-ban három hét alatt fogyott el a támogatási pénz.
A félelmek igazolódni látszanak. Miniszterelnök úr tegnap szó szerint a következőket mondta: a szeptember 1-jén indult pályázat 50 milliárdjából egy hét alatt kétharmad rész már kihelyezésre került. Miniszterelnök úr nem mondott igazat! Miniszter úr a múlt hét elején mondta ugyanezeket a számokat. Utánanéztem és kiderült, hogy a pályázat beadási határideje előtt másfél héttel már 11 milliárdot elosztottak, előtte három nappal, tehát 27-én már 30 milliárdot elosztottak, és valószínűleg miniszter úrnak, de miniszterelnök úrnak mindenképpen azt kellett volna mondania, hogy kérem, minden pénz elfogyott, a pályázók ne számítsanak semmi jóra, várjanak a következő 50 milliárdra. A pályázók viszont úgy vélik, ha az 50 milliárd elosztása is ilyen módszerekkel történik, akkor ők elég sokáig várhatnak. Nemhogy kaptak volna valamilyen pénzt, hanem azt az összeget is elvesztették, amit a pályázat elkészítésére költöttek.
Miniszter Úr! Az előző évek sorozatos visszaélései után, amikor eltűrték önök, hogy csaljanak, kijátsszák a rendeletet, hamis papírokat használjanak, ehhez képest ez egy minőségi változás. Itt egy rendeletileg előkészített csalássorozat lehetőségének megteremtéséről van szó, és ez valóban változás. Akik ismerték előre a rendelet szövegét, idő előtt beadhatták a pályázataikat - önök azt elbírálták. Továbbmegyek: megalakíthatták kezdő vállalkozásaikat, és ott nem az előző évi árbevétel, hanem az üzleti terv alapján vehették fel a pénzeket 50 millió forintig, esetleg minden mezőgazdasági tevékenység nélkül. Akik pedig aratni próbáltak lehetetlen időben, mértek sikért, nedvességtartalmat a búzánál, naponta fáradtak, megint nem kapnak semmit!
Kérdezem önt: nem lehet, hogy ez már a Jánosi György által említett maffia és politika összefonódása? És röviden annyit: mi erről önnek a személyes véleménye?
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból. - Közbeszólások a bal oldalról: Az Katona Béla volt! - Jánosi Györgynek bajusza van, Katona Bélának meg szakálla! Ez a különbség!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir