DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy frakcióvezető úr helyesen emlékeztetett arra, hogy a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásával összefüggő törvény vitája során rengeteg aggály fogalmazódott meg. Akkor is és most is azt hangsúlyoztuk a kormány részéről, hogy a demokrácia nem korlátozható az Országgyűlésre, illetőleg a helyi önkormányzatokra. Ugyanis a társadalom számára fontos üzenet az, hogy a politika mennyire vállalja a demokratikus keretek között maradó vitákat, érdekkonfliktusokat, milyen mértékű toleranciával viseltetik a parlamentet és a települési önkormányzatokat meghaladó intézmények szférájában is.
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják - és az új törvényi rendelkezések elfogadásakor ezt hangsúlyoztam is -, hogy a biztosítási önkormányzatok képviselőinek delegálása megfelel a demokrácia követelményeinek. Persze az is igaz, hogy a biztosítási képviselők közvetlen választása önmagában nem véd az antidemokratikus működés lehetőségével szemben, nem nyújt biztosítékot semmilyen jogsértéssel szemben, mint ahogy a múlt erre sajnálatos módon utalt is.
Úgy gondolom, az új törvényi rendelkezések hatályosulásának legfontosabb eredménye, hogy végül is megalakult a két önkormányzat közgyűlése; elhúzódott a tisztségviselők megválasztása, de ez persze a közgyűlések legitimitását nem befolyásolta, hiszen időközben például fontos döntéseket hoztak a jövő évi költségvetésükről is.
Ami pedig az elnökválasztás gyötrelmes útját illeti, talán számunkra szokatlan, de nem rendkívüli, hogy a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek vitája ilyen nagy nyilvánosságot kapott. Szokatlan, de nem rendkívüli, tisztelt képviselőtársaim, hogy a munka világában is változnak az erőviszonyok, és az átrendeződést a közvélemény érzékelheti.
Szeretném azt is nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a kormány számára nem ezek az események - és különösen nem a korábbi botrányok és jogsértések - minősítik a mai társadalombiztosítási önkormányzatokat, hanem az, hogy képesek lesznek-e kielégíteni a törvényben kapott felhatalmazás alapján a felelős gazdálkodás követelményeit, majd megtesznek-e mindent, hogy hatékonyan és jó gazda módjára bánjanak a rájuk bízott javakkal.
A kormány is végzi a maga dolgát: a törvényességi felügyelet és ellenőrzés jogosítványaival gondosan, körültekintően figyelemmel kíséri az önkormányzatok működését és döntéseit. Azonban úgy gondolom, hogy korai még az átfogó értékelésről beszélni, ennek még nem jött el az ideje, nem kell farkast kiáltani akkor, amikor farkas még nincs a közelben. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir